Hradci se vrátil klid na hokejky

Série šesti vítězství v řadě vynesla královéhradecké hokejisty na páté místo tabulky. Svou pozici by ještě rádi vylepšili.

Není to tak dávno, co se hokejisté HC VCES Hradec Králové ochomýtali kolem osmého místa prvoligové tabulky. Nyní je ale všechno jinak. Hradec si připsal sérii šesti vítězství a po jednatřiceti kolech mu patřilo páté místo. S jedenáctibodovým náskokem na devátou příčku, ze které se už nepostupuje do play-off .

Východočeši zdolali postupně Kadaň, Litoměřice, Třebíč, Písek, Benátky nad Jizerou a Havlíčkův Brod. Třikrát se radovali z tříbodového zisku, třikrát získali dva body za výhry v prodloužení či po samostatných nájezdech.

Nálada v týmu je díky výsledkům radostná. „Je to samozřejmě dobré, musíme být s takovou sérií spokojeni,“ pochvaluje si jeden z královéhradeckých trenérů Jiří Slabý. „Předtím jsme zase měli série, kdy se nám nedařilo. Teď je to naopak a alespoň se nám podařilo získat body, které jsme předtím ztratili,“ dodává Slabý. A recept na úspěšnou šňůru? Ten je prý jednoduchý. „Prostě se nám vrátil na hokejky klid. Věříme si v zakončení, a tím pádem dáváme góly,“ říká Slabý.

O branky se starají všechny útoky, v posledních utkáních nikdo příliš nevyčníval. „To je samozřejmě výhoda, že se můžeme spolehnout na více hráčů. Paradoxně se teď příliš nevedlo nejlepšímu střelci Budínskému, ale je jen otázka času, kdy se zase rozstřílí,“ tvrdí Slabý.

Kanonýr Moskal

Nejproduktivnějším hráčem Hradce Králové je útočník Patrik Moskal, který si v jednatřiceti zápasech připsal dvaatřicet bodů. Vít Budínský, Luděk Brož, Martin Koudelka i Michal Tvrdík mu ale zdatně sekundují.

Po uzávěrce tohoto čísla čekal Východočechy opravdový test jejich formy. V pondělí hráli na ledě Chomutova, ve středu hostili na domácím stadionu Ústí nad Labem. Tedy dva největší favority první ligy. „Jsou to jednoznačně nejlepší mužstva soutěže. Mají obrovskou sílu. V Chomutově už se ustálil kádr a nabrali ohromnou formu, Ústí nad Labem ji prokazuje prakticky od začátku sezony. V zápasech s nimi bychom byli vděční za každý bod,“ připouští Slabý.

Hradec se po jednatřiceti odehraných kolech dostal na pátou příčku. Na nejlepší čtyřku, která v play-off zaručuje výhodu domácího prostředí v úvodních zápasech série, ale ztrácejí osm bodů. „Není to naše priorita, protože ta ztráta je docela velká. A navíc Jihlava i Olomouc, které jsou před námi, mají také vynikající mužstva. Ale rozhodně bychom se posunu nahoru nebránili, reálné to ještě je,“ dívá se do budoucnosti Slabý.

Hradecké hokejisty tak může mrzet především návštěvnost na domácích zápasech. Ta se většinou pohybuje lehce přes tisícovku, někdy přijde lidí i méně. Přitom to není tak dávno, co v Hradci chodilo na hokej skoro dvakrát více lidí. „Je to škoda, Hradec je stotisícové město a my bychom byli rádi, kdyby alespoň dva tisíce lidí na hokej přišly. Ale tenhle trend je znatelný v celé první lize. Lidé prostě mají na práci jiné věci než chodit na hokej,“ bere úbytek fanoušků s nadhledem Jiří Slabý.

Jeho svěřence čeká v sobotu 17. prosince zápas na ledě Mostu, ve středu 21. prosince pak na domácím ledě sehrají poslední zápas roku 2012 proti Šumperku. Do nového roku vstoupí Hradec také na domácím kluzišti, ve středu 4. ledna přijede Olomouc.