Hula, hula. Velká Havaj v Jablonci

Bubny, havajské věnce, izraelské tance i street dance nabízí letošní ročník Léto tančí v Jablonci nad Nisou. Velký taneční mejdan se rozjede první týden v červenci.

Dlouhovlasá dívka s věncem na hlavě a sukýnkou s třásněmi kolem beder začíná lehce kroužit koleny. Vlny jí přecházejí na boky a trup. K nim přidává ladný pohyb rukou. Tělem vypráví o zamilované dívce, moři a hvězdách. Hovoří tancem Tichomoří, tancem hula.
I ten se budou učit lidé na letošní jablonecké letní dílně pohybu a rytmu s názvem Léto tančí. Specialistka na polynéské tance Ajna Řezníčková bude na workshopu lektorovat letos poprvé. Podle ní je důležité pochopit, že hula, což znamená obecně tanec, je řečí těla. „Každý pohyb znamená slovo. V podstatě je to znaková řeč, jenže na hudbu a v kostýmu. Obdobné je to například u indických tanců, ale ty polynéské jsou konkrétnější. Lidé jim snadněji porozumí. Pokud ovšem někdo netančí nesmysly, protože to neumí,“ vypráví tanečnice.
Umění hula se učila hlavně ve Francii. Polynésie byla francouzskou kolonií.
„Tance si předávali místní lidé z generace na generaci a stejně tak si je předávají i dnes. Liší se podle jednotlivých ostrovů. Já se zaměřuji na tance tradiční a jejich základy budu učit i lidi v Jablonci,“ říká Řezníčková. Tance Tichomoří může podle ní zkusit každý bez ohledu na věk – žena i muž. „Rytmus mohu přizpůsobit, ale v každém případě je to záběr na kolena,“ dodává Řezníčková.
Kromě výletu do Tichomoří mohou účastníci letní dílny podniknout i pomyslný exkurs do Izraele s Folklorním souborem Jeruzalem, zabubnovat si s profíky skupiny Marimba Live Drums nebo se zdokonalit v hip hopu pod vedením Angeé Svobodové. „Pro lidi, kteří nechtějí jít přímo do kursů, jsme připravili doprovodný program. Mohou si například uplést vlastní havajský věnec,“ říká organizátorka Léta Jana Hamplová.

Léto tančí 2011 v Jablonci nad Nisou

Od 4. do 9. 7. v Eurocentru
Po 4. 7. 17.30: folklorní soubor Piruet Jeruzalem
Út 5. 7. 17.30: Polynésie – přednáška s promítáním a polynéskými tanci
St 6. 7. 17.30: dancehall a MTV style Čt 7. 7. 17.00: bubenická show skupiny Marimba
www.eurocentrumjablonec.cz