Hustopeče nastaví laťku vysoko

První díl Moravské výškařské tour svede dohromady světová esa ve skoku do výšky. Přijede Uchov i Friedrichová.

Je to, jako kdyby se na jedno místo sjeli Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Xavi, Andrés Iniesta, Wayne Rooney a desítka dalších elitních fotbalistů a soutěžili o to, kdo je lepší.

Zní to jako sen, ale za nejmenované místo stačí dosadit Městskou halu v Šafaříkově ulici v Hustopečích a fotbalová esa nahradit jmény Ivana Uchova, Alexeje Dmitrika, Trevora Barryho či Jaroslava Báby. Nebo Ariane Fridrichové v ženské kategorii.

Místo trávníku a kopaček budou v akci sprinterské tretry a laťka často nad dva metry. Osmý ročník dvojdílné Moravské výškařské tour startuje.

Hustopeče a Třinec

Nejlepší skokané světa se nejprve utkají pod vysokou laťkou 28. ledna na Hustopečském skákání a o dva dny později pak na Beskydské laťce. V kalendáři není mnoho dní, kdy by sportovní svět obracel své oči na Česko.

O kvalitě klání svědčí i to, že jej uznávaný server All-athletics.com řadí na čtvrté místo specializovaných atletických akcí v hale.

„Třeba německá média začnou na mapě zjišťovat, kde jsou Hustopeče,“ říká s úsměvem manažer závodu Alfonz Juck. V Hustopečích totiž startuje německá atletická star Ariane Friedrichové. Není to však jen návrat excentrické dračice s krátkými vlasy a vytaženými podkolenkami po vleklém zranění achilovky, který dělá z Hustopečského skákání výjimečný závod. Fanoušky do haly už tradičně lákají i další esa.

„Našlapaný“ je zvlášť mužský závod. O další halový světový rekord se pokusí ruský bohatýr Uchov, přeskočit se ho pokusí česká jednička Jaroslav Bába, stříbrný Rus Dmitrik nebo Barry bronzový z posledního mistrovství světa, které se konalo v korejském Tegu. A navrch olympijský vítěz z Pekingu Andrej Silnov.

Přepíší dějiny?

„O Hustopeče byl letos nebývalý zájem. Spousta výborných výškařů se ani nedostane do elitní kategorie a musí závodit v té béčkové. Máme tady pět borců, jejichž osobní rekord je přes 235 centimetrů. Jen mistr světa Jesse Williams chybí. Skoro jsme se domluvili, ale nakonec byl odvolaný na jinou akci v New Yorku. Aspoň máme na co lákat v příštích letech,“ vysvětlil absenci světového esa ředitel soutěže Zbyněk Háder.

Svá dvě nejoblíbenější jména však čeští fanoušci na startovní listině najdou. Do Hustopečí míří Jaroslav Bába i „enfant terrible“ výškařského sektoru Ivan Uchov. Halový mistr světa a dvojnásobný evropský šampion, který se nechvalně proslavil tím, že skákal na mítinku Super Grand Prix v Lausanne opilý, se v Hustopečích znovu pokusí přepsat historické tabulky.

Pětadvacetiletý skokan totiž loni atakoval i halový světový rekord legendárního Javiera Sotomayora 243 centimetrů z roku 1989. „Jsem rád, že sezonu zahajuji na tradičním místě. Hustopeče jsou jedna z mých nejoblíbenějších hal,“ nechal se slyšet Uchov.

Také organizátoři, kteří mu za překonání maxima přislíbili tučnou prémii, mají z jeho tradiční přízně velkou radost. „Moravská výškařská tour je nejvýznamnější česká halová akce sezony. A je postavená hlavně na Ivanovi,“ je přesvědčený Juck. I Háder mu dává za pravdu. „Čeští fanoušci ho mají rádi minimálně stejně jako Jaroslava Bábu, a to je co říct,“ dodává ředitel soutěže.

I v ženské kategorii byla za hlavní kandidátku na vítězství favoritka z Ruska. Jenže i případný triumf dlouhonohé blondýnky Světlany Školinové zastíní návrat německé hvězdy. Ariane Friedrichová se rok po operaci natržené achilovky vrací pod výškařskou laťku a první test své formy předvede právě divákům v Hustopečích.

Návrat křehkých hvězd

Osmadvacetiletá rekordmanka mítinku se v roce 2009 blýskla výkonem dva metry a na jihu Moravy si připíše už čtvrtou účast. „Na Hustopeče mám jen krásné vzpomínky. Vždy se mi tam skákalo dobře a hlavně se nemůžu dočkat prvního startu po zranění. Nevím, co čekat, ale v tréninku se mi daří,“ vzkázala výškařka s osobním rekordem 206 centimetrů. Kromě Školinové bude její největší soupeřkou Američanka Chaunte Howardová Lowelová, která se zase vrací po mateřské dovolené.

„Je to taková kategorie návratů. Usilovali jsme i o Blanku Vlašicovou, ale ta začne závodit až později,“ vysvětlil neúčast Chorvatky Háder.

Program Hustopečského skákání začíná už v pátek juniorskými kategoriemi, ty hlavní přijdou na řadu v sobotu k večeru. Druhý díl Moravské výškařské tour začne 30. ledna Beskydskou laťkou v Třinci.

Hustopečské skákání

Co?

Úvodní závod VIII. Moravské výškařské tour

Kdy?

V sobotu 28. ledna (ženy od 17:00, muži od 18:30) Kde? Městská hala Hustopeče, Šafaříkova ulice

Kdo?

Muži: Uchov, Bába, Dmitrik, Barry, Edwards, Demyanuk, Baniotis, Hondroukokis
Mužský rekord: Ivan Uchov (2011) 238 cm

Ženy: Fridrichová, Howardová, Školinová, Kučinová, Petreová, Marešová
Ženský rekord: Ariane Friedrichová