IDC: Firmy přijde Window XP až pětkrát dráž než Windows 7

Windows XP

Windows XP Zdroj: Profimedia.cz

Není to tak dávno, co Microsoft začal sám bojovat za co nejrychlejší smrt zastaralého IE 6. Teď je na řadě další cíl, který toho má s IE 6 poměrně hodně společného – Windows XP. Více než deset let starý operační systém, sice po několika životadárných injekcích v podobě servisních balíčků, stále přežívá v množství firem po celém světě. Pro Microsoft je to problém, protože právě podnikový byznys je jedním z jeho příjmových pilířů.

Pokud ovšem mnohé středně velké firmy stále přežívají na „XPčkách“, neutrácí za Windows 7 a novější verze dalších produktů včetně Office.

Windows XP si přes své stáří stále drží obrovskou popularitu. Podle Statcounteru je to dokonce druhý nejpoužívanější systém hned za Windows 7 a vysoko nad ostatní konkurencí.

Microsoft tedy zaplatil průzkum IDC, podle kterého prý setrvávání u Windows XP přijde firmy zbytečně draho – dokonce až pětkrát více, než kdyby používaly Windows 7. Náklady rostou díky nekompatibilitě některých systému a mnohem dražší podpoře.

Zde by mohl být milníkem rok 2014, kdy snad už definitivně skončí podpora Windows XP a některých starších produktů z rodiny Office a firmám nezbude nic jiného, než skutečně nadobro opustit letitý operační systém. Na tento okamžik jistě čekají také Red Hat a další linuxoví výrobci.