IDC: Růst odbytu smartphonů letos zpomalí na méně než šest procent

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Anna Vackova

Tempo růstu odbytu smartphonů ve světě v letošním roce zpomalí pod šest procent, zatímco loni přesáhl hranici deseti procent. Předpovídá to výzkumná společnost International Data Corporation (IDC), podle níž byl loňský rok pravděpodobně posledním, kdy celoroční růst odbytu smartphonů překročil deset procent.

IDC předpokládá, že odbyt chytrých telefonů letos vzroste o 5,7 procenta na 1,5 miliardy přístrojů. V loňském roce se zvýšil o 10,4 procenta na 1,44 miliardy přístrojů.

Firma zároveň předpověděla, že v roce 2020 odbyt dosáhne 1,92 miliardy přístrojů. Roční tempa růstu v období 2016 až 2020 přitom nepřekročí desetiprocentní hranici. Společnost počítá s poklesem průměrné prodejní ceny smartphonů, která by se do roku 2020 měla snížit na 237 dolarů (5850 korun) z loňských 295 dolarů.

IDC také poukázala na růst zájmu o telefony s vyššími úhlopříčkami displeje.

„Spotřebitelé se z hlediska velikosti přístrojů stále posunují směrem vzhůru, nadále stoupá popularita phabletů (kombinace chytrých telefonů a počítačových tabletů),“ uvedl analytik IDC Anthony Scarsella. „Phablety se loni na celkovém objemu dodávek smartphonů podílely 20 procenty. Předpokládá se, že jejich podíl se do roku 2020 vyšplhá na 32 procent, což by představovalo 610 milionů přístrojů,“ dodal.