Indický miliardář nabízí televize zdarma. Chce nalákat nové zákazníky do své internetové sítě

Mukesh Ambani

Mukesh Ambani Zdroj: profimedia.cz

Mešita Qutub Minar v indickém hlavním městě Dillí
Mešita Qutub Minar v indickém hlavním městě Dillí
Mešita Qutub Minar v indickém hlavním městě Dillí
Indický premiér Módí a jeho strana BJP  přehledem zvítězili ve volbách (24.05.2019).
Pune, Indie
9
Fotogalerie

Nejbohatší Ind Mukesh Ambanim se chce stát předním poskytovatelem internetu ve své zemi. Vysokorychlostní připojení JioFiber proto nabízí ve výhodném balíčku s ročním předplatným Netflixu a Amazon Prime Video. A jako bonus dostanou Indové, kteří si službu předplatí, televizi s vysokým rozlišením. Informuje o tom web televize CNN. 

Výhodný balíček zahrnující roční předplatné internetových televizí a vysokorychlostního připojení včetně přístroje vyjde na 24276 rupií (v přepočtu na necelých sedm tisíc korun).

„Tato nabídka spadá do koncepce naší firmy, a to propojit dosud nespojené a tím podpořit modernizaci indických domácností,“ uvedl operátor Reliance Jio miliardáře Mukeshe Ambanima v oficiálním prohlášení.

Nabídku zatím mohou využít obyvatelé 1600 indických měst.

Podle zpravodajského serveru CNN je ale ambiciózní plán pro většinu Indů cenově nedostupný. Průměrný roční výdělek se totiž pohybuje pod hranicí dvou tisíců dolarů (47 tisíc korun).

Základem Ambaniho impéria se stalo dědictví po otci – firma Reliance Industries. Ta z textilního průmyslu expandovala dále do energetiky, maloobchodu a telekomunikací. V současnosti jde o konglomerát v hodnotě 108 miliard dolarů.

Podobnou metodu využil Ambani už před třemi roky. Ve snaze dobýt indické telekomunikace uvedl na trh výhodnou nabídku - každý nový uživatele získal zdarma 4G mobilní datové připojení na půl roku. Cena jedno gigabajtu mobilního internetu se následkem tohoto kroku propadla z 206 (67 korun) na 12 rupií (čtyři koruny). Výrazné zlevnění internet zpřístupnilo milionům Indů.

JioFiber má v současnosti něco kolem 340 milionů uživatelů a je tak druhým největším mobilním operátorem v Indii.