Indický tablet Aakash za 35 dolarů byl otestován

tablet Aakash

tablet Aakash Zdroj: Zive.cz

tablet Aakash
tablet Aakash
tablet Aakash
tablet Aakash
4
Fotogalerie
Server Venture Beat přinesl první reálný test velmi levného indického tabletu Aakash od společnosti DataWind, jehož cena je pro vládu stanovena na 35 dolarů, což v přibližném přepočtu s případnými přirážkami znamená asi 800 korun. V běžném prodeji by měl za 60 dolarů (přibližně 1 300 korun s DPH).

Tablet Aakash má 7“ displej s rozlišením 800 × 400 a rezistivním dotykovým povrchem. Uvnitř se ukrývá levný ARM procesor Connexant na frekvenci 366 MHz, který je však vybaven grafickým čipem s akcelerací videa, a to včetně ze serveru Youtube. Operační paměť má kapacitu 256 MB, základní úložiště pro operační systém Android 2.2 tvoří 2GB flash paměť, lze ji však rozšířit až na 32 GB.

K dispozici je WiFi (802.11g) i GPRS, dva USB 2.0 porty a pokud chcete slyšet nějaký zvuk nebo ho snímat, musíte využít 3,5mm porty. Tablet totiž kvůli nízké ceně nemá reproduktor ani mikrofon. Po připojení levných sluchátek a mikrofonu však můžete bez problému používat například Skype pro hovory zdarma. Výdrž baterie je maximálně tři hodiny, tablet má hmotnost 350 g.

Redaktor, který tablet osobně testoval, si samozřejmě stěžoval na nízký výkon, se kterým se však za tuto cenu dá smířit. Některé věci jako posun webových stránek, spouštění aplikací nebo odezva na dotyk se sice nemohou rovnat nejmodernějším mobilním zařízením, ale ty jsou také několikanásobně dražší. Tento tablet je určen především pro studenty po celé Indii, v roce 2012 by jich mělo být k dispozici kolem 10 až 12 milionů kusů.

, si můžete prohlédnout krátkou ukázku, kde je také vidět, že ačkoliv se jedná o velmi pomalý procesor, video je akcelerováno plynule.

Zdroj: