Intel skoro o čtvrtinu zvýšil zisk, jeho mobilní divize ale ztrácí

Intel

Intel Zdroj: CC BY-NC 2.0: Josh Bancroft via Flickr

Roční tržby výrobce počítačových čipů Intel dosáhly 55,9 miliardy dolarů, čistý zisk činil 11,7 miliardy, tedy o 22 procent více než v loňském roce. Nedařilo se ale divizi zaměřené na mobilní zařízení, která vykázala šestimiliardovou ztrátu.

Za čtvrté čtvrtletí loňského roku vykázal Intel růst tržeb o 6,4 procenta, díky stabilizaci poptávky po osobních počítačích. „Čtvrtý kvartál se nesl ve znamení silného finiše rekordního roku,” prohlásil generální ředitel Intelu Brian Krzanich, jenž zároveň dodal: „Podařilo se nám splnit nebo dokonce překonat několik důležitých cílů: posílili jsme divizi PC, dále rozvíjeli divizi datových center, výrazně se etablovali v tabletech a rozjeli růst a inovaci v dalších oblastech. Další práce nás čeká v roce 2015. Hodláme zlepšit ziskovost v mobilním segmentu a dál se zaměřovat na novou vlnu výpočetní techniky.”

Intel je největším výrobcem čipů na světě, firma dodává většinu čipů pro osobní počítače a serverové systémy. V poslední době se však Intel potýkal s problémy kvůli přesunu zájmu zákazníků od laptopů k tabletům a chytrým telefonům, kde se čipy od Intelu téměř nepoužívají a čísla za loňský rok tento trend potvrdila.

Divize zaměřená na mobilní zařízení vykázala tržby 202 milionů dolarů a pokles o 85 procent oproti roku 2013. Ztráta dosáhla šesti milionů, což firma očekávala.

Akcie Intel