Internet Explorer má slabinu. Hackeři napadli weby ve Francii a USA

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Hackeři zneužili jednu z nejnovějších verzí internetového prohlížeče Internet Explorer, aby napadli návštěvníky stránek amerických veteránů a asociace francouzského leteckého průmyslu.

Chybu v prohlížecí Internet Explorer 10 objevili experti poté, co byla využita k útoku na web americké neziskové organizace Veterans of Foreign Wars. Škodlivý kód byl již z internetových stránek odstraněn, uvedli zástupci společnosti.

Ve Francii se napadení týká svazu společností podnikajících v leteckém průmyslu GIFAS. Ten má více než 300 členů včetně společností vyrábějících satelity, vojenské střely a další zbraně, vrtulníky či vojenská letadla.

Podezření, že bezpečností chyba v prohlížeči umožňuje hackerské útoky, měli experti už několik týdnů. Hackeři tedy mohli zaútočit už dříve a to i proti významnějším cílům, aniž by byli odhaleni, řekl agentuře Reuters Alexander Watson ze společnosti Websense.

Podle firmy FireEye, která odhalila útok na web válečných veteránů, může útok souviset s dřívějšími útoky na japonský finanční sektor. Vývojář antivirových programů Symantec se domnívá, že za útoky je dobře organizovaná skupina z Číny.

Ačkoli původní zprávy hovoří jen o Exploreru 10, podle Microsoftu je zranitelná i jeho devátá verze. „Zákazníkům doporučujeme přechod na Internet Explorer 11,“ uvedla Adrienne Hall z Microsoftu.