Internet v mobilech bude do tří let dominantním způsobem připojení

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto)

Chytrá mobilní zařízení (ilustrační foto) Zdroj: E15

Mobilní telefony jako zařízení pro přístup na internet předstihnou do roku 2018 všechny ostatní typy přístupů. Mladí lidé do 24 let budou na mobilech trávit víc času, než na všech ostatních zařízeních dohromady. Vyplývá to ze studie firem ZenithOptimedia a GlobalWebIndex.

První z deseti hlavních reklamních trhů, který zaznamená tento přelom, bude Brazílie, kde přístupy z mobilů mezi mladými převládnou v roce 2016. V příštím roce tuto metu pokoří Jižní Korea a Argentina. Čína a Japonsko, což jsou druhý a třetí největší reklamní trh na světě, tohoto stavu dosáhnou v roce 2017. USA a Německo, první a pátý největší trh, překročí bod zlomu v roce 2018. V roce 2019 je bude následovat Spojené království, předpokládá studie.

Uživatelé upřednostňující mobilní telefony tráví na mobilním internetu v průměru 3,59 hodiny denně a 23 procent z nich uvedlo, že si v posledním měsíci přes mobilní telefon koupili nějaký produkt. Nejoblíbenější aktivita je pro 44 procent z nich používání sociálních sítí, počasí sleduje 38 procent a on-line videa 22 procent.

Změny v mobilním chování budou mít pravděpodobně významný dopad na on-line vyhledávání. To bylo jedním z hlavních hnacích motorů tzv. internetové ekonomiky, která měla podle společnosti eMarketer v loňském roce hodnotu 140 miliard USD. Studie ukázala, že využívání internetových vyhledávačů se u všech internetových uživatelů snížilo mezi 1. čtvrtletím 2014 a 1. čtvrtletím 2015 o šest procentních bodů na 49 procent.