Investiční fond Finvest prodává stovky nájemních bytů

Balík více než 500 bytů převážně v severních Čechách prodává podle informací deníku E15 investiční fond Finvest. Prostřednictvím mezinárodní realitní společnosti Knight Frank nabízí panelové domy na okraji Děčína, cihlové i panelové budovy v Chomutově, panelový dům v Olomouci a další rezidenční nemovitosti i jednotlivé byty v Kadani, Jirkově, Klášterci nad Ohří, Staré Pace či Jaroměři. Jde o nemovitosti, které jsou z 80 procent obsazené. Realitní zprostředkovatelé uvádějí roční příjem z nájemného zhruba 18 milionů korun.

Uzavřený investiční fond kvalifikovaných investorů Finvest získal povolení k činnosti od České národní banky teprve loni v létě. Fond se podle E15 soustředí hlavně na přímé investice do tuzemských nemovitostí a jeho cílem mají být dlouhodobé investice. O jeho motivech k aktuálnímu prodeji stovek bytů nechtěla společnost Knight Frank spekulovat.

Obchodování s bytovými portfolii zatím není na tuzemském trhu tak časté jako investice do komerčních nemovitostí. Loni Knight Frank nabízela k prodeji sedm panelových domů s téměř 250 byty v Bílině a Duchcově. V tomto případě však byl majitel domů, účelově založená společnost Bilina Appartment, pod tlakem rakouské spořitelny Waldviertler Sparkasse, u níž byly nemovitosti zastaveny. Nového majitele ale byty nezískaly. „Jeden z vlastníků přehodnotil strategii a rozhodl se, že portfolio bude dlouhodobě vlastnit,“ řekl deníku E15 Václav Kovář z Knight Frank. Společnost Bilina Appartment patřila nizozemským a českým investorům.