Investovat do IBM byla možná chyba, připustila Buffett

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Nákup akcií technologické společnosti IBM, které má v portfoliu společnost Berkshire Hathaway, by se mohl časem ukázat jako chyba. V rozhovoru s televizí CNBC to připustil šéf Berkshire Warren Buffett. Tehdejší nákup ale obhajuje. Buffett poskytl rozhovor jen krátce poté, co Berkshire o víkendu oznámila, že za loňský rok dosáhla rekordního zisku. Investice do akcií IBM je ale pro Berkshire ztrátová.

Berkshire vlastnila na konci loňského roku v IBM podíl 8,59 procenta a prozatím investice představuje ztrátu 2,6 miliardy dolarů. Buffett uvedl, že si zatím nemyslí, že rozhodnutí vlastnit akcie IBM bylo špatné. Později se to ale může ukázat jako chyba.

Naopak za obrovskou chybu označil Buffett již dříve investici do britské maloobchodní firmy Tesco, ve které Berkshire již v současnosti podíl nemá.

Společnost Berkshire Hathaway o víkendu oznámila, že jí za loňský rok vzrostl zisk o 21 procent na rekordních 24,08 miliardy USD (599,6 miliardy korun). Ve čtvrtém čtvrtletí se zvýšil o 32 procent. Berkshire vlastní podíly ve zhruba 90 podnicích z různých oblastí, včetně pojišťoven, železničních, energetických, potravinářských, oděvních a realitních firem.

Ibm