Jaguar Land Rover postaví v Británii novou továrnu

Jaguar XK RS

Jaguar XK RS Zdroj: jaguar.com

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR), vlastněná indickou Tatou, postaví ve střední Anglii novou motoráku za 355 milionů liber (9,94 miliardy korun). Na projekt, který vytvoří 750 pracovních míst, přispěje i britská vláda.

„To, že si JLR pro svou novou motorárnu zvolila v tvrdé mezinárodní konkurenci právě Wolverhampton, je obrovskou vzpruhou pro strojírenství ve Velké Británii,“ prohlásil britský ministr obchodu Vice Cable. Panovaly totiž obavy, že nový vlastník, který automobilku získal v roce 2008, přesune produkci do Indie.

V továrně bude vznikat nová řada čtyřválcových motorů zaměřených na snížení emisi automobilky. Menší pohonné jednotky nyní firma odebírá od koncernu Ford, kterému dříve patřila. „V příštích pěti letech vložíme do vývoje nových modelů 1,5 miliardy liber ročně, rozšíření naší škály motorů nám pomůže rozvinout plný potenciál,“ řekl šéf JLR Ralf Speth.

JLR už nyní v Británii zaměstnává přes 19 tisíc lidí a na jeho výrobě závisí dalších 140 tisíc pracovních míst. Prodeje automobilce rostou hlavně na rozvíjejících se trzích, jako je Čína nebo Rusko.

Britská vláda na projekt přispěje až deseti miliony liber. Podporou podobných projektů chce navrátit rovnováhu ekonomice, která se v minulých letech příliš spoléhala na finanční služby. Britský automobilový průmysl je převážně vlastněn zahraničními společnostmi, stále ale zaměstnává 800 tisíc obyvatel a tvoří deset procent vývozu ostrovní země.

Speth minulý týden na frankfurtském autosalonu řekl, že automobilka hledá místního partnera po výrobu svých vozů v Číně.