Jak chutná dovolená na selském statku

Korutany

Korutany Zdroj: Petr Dasek

V Korutanech je 1270 jezer, ve dvou stovkách z nich se dá koupat a ze 44 také pít. Patří mezi ně i Weissensee, nejvýše položené rakouské jezero na koupání s kvalitní vodou. Při naší květnové návštěvě sice měla voda jen 18 stupňů Celsia, ale ten pocit, že plavete sami v průzračné tyrkysové vodě s výhledem na zasněžené vrcholky ledovců za trochu "husí kůže" rozhodně stál. V létě se voda ohřeje na příjemných 24 stupňů. V zimě se jezero plné ryb mění na rychlobruslařskou dráhu i golfové hřiště.
Podojit krávu, vyhřebelcovat koně, nakrmit kozy a ovce nebo si zvířata prostě jen pohladit. Statky nabízejí vedle ubytování a volnočasových aktivit především možnost stát se na chvíli součástí venkovského života. Jsou tak nejen pro děti, které hospodářská zvířate znají pouze z televize, skvělou příležitostí, jak si vybudovat bližší vztah k živým tvorům a přírodě. A nejen to, hosté zblízka poznají, kolik práce a péče je nutné věnovat skotu, než se mohou ráno napít čerstvého mléka. Na snímku si kráva užívá siestu u antistresového rotačního drbadla.
Na slunečné jižní straně Alp na vás čeká řada gastronomických pochoutek. Nejen vydatná selská jídla, ale i ryby z místních jezer. Naprosto jedinečný je uzený či sušený vepřový špek. Ze všech výtečných produktů z mléka u nás zvítězil "gumový sýr" Glundenen - obdoba syrečků, ale bez zápachu.
Nejtypičtějším pokrmem jsou plněné těstovinové taštičky Kärntner Nudeln - podle tradice se dívka mohla  vdát, až když zvládla uplést jejich typický okraj. Tradičním pečivem je korutanská bábovka Reinling. Jako aperitiv či digestiv skvěle poslouží místní limbová pálenka Zirbenschnaps.
Na chodu statku Neusacher-Moser se podobně jako v jiných usedlostech podílí celá rodina. Dovolenou mají pouze jednou za rok. Na snímku předvádí 80letá matka majitele výrobu domácího másla. Z 18 litrů čerstvého mléka se získají necelé dva litry lahodné smetany a jeden kilogram másla. To se pak plní do dřevěných obdélníkových forem s květinovým reliéfem.
6
Fotogalerie
Místo moře horské jezero, ze kterého se dá pít, místo pětihvězdičkového apartmánu útulný pokojík vonící dřevem a místo hotelových bufetů úžasná domácí strava v bio kvalitě. Tak může vypadat dovolená na rakouském venkově.

Mezi stovkami usedlostí zapojených do projektu Dovolená na selském statku lze vybírat dle jejich zaměření – pobyt s dětmi, jízda na koni, zdraví, víno či sport. Ať se vydáte jako my do Korutan, nebo do jiné části země, společným jmenovatelem pobytu bude vždy kontakt s přírodou a heslo Odpočinek nadevše.

Největší devízou pobytu je malebná rakouská krajina. Ubytovat se lze v penzionech a apartmánech u jezera či uprostřed lesů a luk nebo si od sedláka pronajmout chatu vysoko v horách. Cena za přenocování na statku se snídaní se pohybuje od 19 do 50 eur za osobu. Bližší informace (v češtině) včetně seznamu statků najdete na urlaubambauernhof.at.

Zařízení jsou pravidelně hodnocena na základě řady kritérií – rozmanitost aktivit, míra zážitků, kvalita vybavení a služeb. Výsledkem je přidělení počtu květinek, které vyjadřují stejnou hodnotu jako hvězdičky u hotelů. Při návštěvě Korutan se vyplatí zakoupit Korutanskou kartu, díky níž můžete navštívit zdarma či se slevou sto výletních cílů a používat bezplatně lanovky či lodě. Týdenní stojí 35 eur pro dospělé a 15 eur pro děti, na dva týdny 43, respektive 19 eur (kaerntencard.at)