Janeček chce do startupů nalít 700 milionů, zpřístupní jim Sillicon Valley

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

Miliardář Karel Janeček rozjíždí společnost GISTin Up! na podporu a rozvoj startupových projektů ze střední a východní Evropy. V první fázi má na podporu začínajících firem připraveno 700 milionů korun. Díky partnerství se společností US Market Access Centre je zajištěn přístup neamerických technologických firem přímo do Sillicon Valley.

„Naše služby poskytujeme jak začínajícím idealistům, tak i již připraveným startupům k národní či globální akceleraci nebo nositelům patentu či užitného vzoru a to bez jakéhokoli oborového či podnikatelského omezení,“ uvedl manažer projektu Vít Šubert. Cílem projektu je vybudovat v pražském Karlíně podnikatelský inkubátor, který by přilákal a podpořil rozvoj nejen českých, ale i zahraničních projektů. Kromě Janečka stojí za projektem i Jan Nekovář.

„Vždy, když jsme pracovali s českými začínajícími firmami, udělala na nás veliký dojem kvalita i technologické dovednosti jejich pracovníků a také podnikatelský duch, se kterým jsme se setkávali,“ dodal jeden z výkonných ředitelů US Market Access Centre Chris Burry.

Prvním krokem spolupráce je aplikace Shipvio, která propojuje odesílatele přeprav přímo s dopravci a zdokonaluje tak způsob, jakým trh dnes přepravuje zboží. Aplikace umožňuje komukoliv přepravovat jakékoli zásilky za nejvýhodnější cenu po celé Evropě.