Jeden bez bot, další bez masa. Celebrity ve Varech

Podivínské chování, stisk ruky s umývačem nádobí. Takové jsou celebrity, které bydlely v Karlových Varech.

Když zaměstnanci Grandhotelu Pupp zaslechnou jméno Danny DeVito, rozzáří se. Na velkého herce malého vzrůstu, který čněl v mnoha hollywoodských komediích, vzpomínají jen v dobrém.
„Hodně milý a veselý člověk,“ poznala Hana Huberová, manažerka hotelových služeb Grandhotelu Pupp.
Danny DeVito bydlel v Prezidentském apartmá slavného karlovarského hotelu v roce 2007, kdy ve městě převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Protože jeho asistenti tehdy poslali dlouhý seznam požadavků, v Puppu čekali namyšlenou celebritu. Spletli se. Hlavním vchodem vstoupil docela obyčejný člověk.
„Byl hodně skromný. Podal si ruku i s umývačem nádobí,“ upozorňuje Huberová, která se o hvězdy v Puppu stará. Danny DeVito měří jen 152 centimetrů. Přesto si ho dobře pamatuje i asistentka hotelového úklidu Ivana Beníšková. „Během festivalové akce přišel s dvoumetrovými gorilami, které se od něj nehnuly, do zázemí kuchyně. Působil na mě jako člověk, který si hodně váží lidské práce,“ říká žena, které DeVito podal ruku.

Četl si na schodišti

Ze všech karlovarských hotelů je Grandhotel Pupp tím vyvoleným. Právě v něm přespávají hvězdy hereckého či sportovního nebe. Ornela Mutti, Morgan Freeman, Pierre Richard, Antonio Banderas, Jaromír Jágr, Leonardo DiCaprio, Scarlett Johansson. A nebo Robert de Niro. V Puppu bydlel s celou rodinou. Držitel dvou Oscarů a Zlatého glóbu požadoval pro děti speciální jídelníček. „Chtěli bezmasá jídla,“ listuje Hana Huberová pamětí. Hvězda filmového dramatu Zuřící býk podle ní úzkostlivě chránila celou rodinu. „Absolutně ji izoloval, vyhýbali se kontaktu. Chodili personálním vchodem, používali personální výtah,“ dodává.
Zajímavým hostem byl Woody Harrelson, který v Puppu bydlel v letech 1999 a 2000. Po hotelu se pohyboval bosý a nosil jen ekologicky nezávadné bavlněné věci. Atmosféru grandhotelu si zamiloval.
„Když u nás bydlel poprvé, všechno si tady fotil. Byl nadšený,“ směje se Huberová. Harrelson, který zářil v kontroverzním Formanově snímku Lid vs. Larry Flint, prý byl pohodář. „Seděl na schodišti před hotelem a četl si tam,“ popisuje.

Sovětský prezident

V hotelové kronice je podepsaný i politik. Michail Gorbačov. V Puppu bydlel tři týdny v roce 2002. Muž, který koncem 80. let měnil Evropu, imponoval bývalému řediteli hotelu Romanu Vacho. Z někdejšího sovětského prezidenta prý čišelo obrovské charisma i člověčenství. „Nedovedete si představit, jak jinak pochopíte složitost dějinných okamžiků, když vám je vypráví hlavní aktér. Mluvím o prvním jednání Gorbačov versus Reagan na námořní lodi u břehů Reykjavíku,“ vzpomíná Vacho na večeři, na kterou ho Gorbačov pozval.
Dobrý dojem na hotelu zanechal i představitel agenta 007 Daniel Craig. „Chtěl jen dvě karimatky na pokoj, aby mohl cvičit. Jinak byl skromný a milý,“ říká manažerka Puppu Jitka Markusová.

Takový fajn kriminálník

A dobrácký byl i Danny Trejo, možná nejdrsnější obličej ve více než stoleté historii filmu. Pokérovaný muž s dlouhými vlasy, kterého režiséři obsazovali do rolí hrdlořezů, byl miláčkem Karlových Varů. „Lidé na ulici se s ním chtěli fotit a on všem ochotně a s úsměvem vyhověl. Vážně fajn chlap,“ líčí Huberová pobyt herce s kriminální minulostí.
V luxusním hotelu si pamatují i na hvězdu Pirátů z Karibiku Keiru Knightley. Mladá herečka si Císařského apartmá s velkou mramorovou koupelnou užila v roce 2002. „Bydlela u nás na začátku své kariéry,“ připomíná Markusová. „Hodně se líbila našemu pánskému osazenstvu. Ale vůbec nikdo ji neznal. Všichni se ptali, kdo to je a v čem hrála,“ dodává na adresu krásky, která o tři roky později málem získala Oscara za hlavní roli ve filmu Pýcha a předsudek.

Hrnek Jiřina

Málo se ví, že celá řada hvězd si svůj pobyt ve Varech zpestřila prohlídkou porcelánové manufaktury v nedalekém Chodově. Zajímala je výroba unikátního růžového porcelánu. Z českých herců například Vlastimil Brodský, Jiří Lábus, Jiřina Jirásková, Květa Fialová, herci z Divadla Járy Cimrmana, ale i Olga Havlová nebo manželé Zátopkovi.
„Když přijedou známí lidé do Karlových Varů, často se podívají i k nám. Aby na vlastní oči viděli, jak vzniká proslulý růžový porcelán,“ říká ředitel chodovské manufaktury Pavel Štěpán. A některé celebrity jsou růžovým porcelánem doslova fascinované. Jeho velkým obdivovatelem je například nejpopulárnější česká herečka Jiřina Bohdalová. Přestože to porcelánka nikde neuvádí, podle ní se jmenuje jeden z výrobků chodovské manufaktury. Nikoliv tedy Bohdalka, ale Jiřina. Název výrobku přitom vznikl během její návštěvy v továrně, a to dost jednoduchým způsobem.
„Paní Bohdalová přišla do vzorkovny a ptala se, co vymýšlíme. Tak jí tehdejší ředitel řekl, že hledáme název pro náš nový hrnek. A ona pohotově odpověděla: To je jednoduché, pánové. Bude to Jiřina. Jako já,“ vzpomíná Štěpán.