Jsou tu Office 365: E-mail a Office v cloudu za paušál

MS Office

MS Office

Microsoft celosvětově uvedl novou klíčovou službu – Office 365. Jednoduše řečeno je to cloudová verze světově nejrozšířenějšího kancelářského balíku Microsoft Office dodávaná spolu s dalšími technologiemi Microsoftu pro komunikaci a sdílení dat v kolektivu. Ale nečekejte žádnou sociální síť, tím kolektivem se tu myslí především firemní tým

Neplatíte za server, ale za uživatele

V rámci základního balíčku Office 365 dostanete hostovaný e-mail (schránka 25 GB), kalendář a správu kontaktů běžící samozřejmě na Exchange, k tomu správu a úložiště dat SharePoint Online, dále službu Lync online pro komunikaci a plánování a především kompletní webový přístup jak k e-mailům, tak k veškerým dokumentům skrze Office Web Apps. Za to chce Microsoft poplatek 5,25 Eur (128 korun) za uživatele na měsíc.

Microsoft Office 365Microsoft Office 365 | zive.cz

Office 365 už se nějaký čas testovaly, nyní jsou k dispozici pro každého ve finální verzi s plnou podporou

S Office 365 tedy odpadá starost s provozem vlastních serverů a jejich správou. Neplatíte velké jednorázové částky za licence, hardware či servis a k tomu ještě platy administrátorů. Když pořídíte Office 365, tak vše běží na serverech Microsoftu a platíte pouze menší měsíční za každého člověka ve firmě, který má mít e-mail. Jestli to vyjde levněji, to už si raději spočítejte sami, ale zejména u menších firem to zjevně bude o něco výhodnější řešení. Hlavně se nemusíte starat přímo o server a s nastavením si při troše šikovnosti poradíte i bez admina.

Na Exchange a Sharepoint v rámci Office 365 se samozřejmě dostanete i z desktopové verze balíku Office, webové rozhraní je spíš taková jistota, že se k dokumentům dostanete z jakéhokoli počítače. Samozřejmostí je také podpora pro mobilní zařízení, kde provázání nejlépe funguje pochopitelně s Windows Phone 7. Ale Exchange je podporován napříč všemi nejrozšířenějšími mobilními platformami.

Podívali jsme se na bezplatnou kancelář Office Web Apps od Microsoftu. Nabízí Word, Excel, PowerPoint a OneNote v češtině. Má se Google důvod bát?

Přímo proti Google Apps

Office 365 se nabízí ve třech verzích – pro malé firmy do 25 zaměstnanců (cena 5,25 Eur za uživatele) a pro větší firmy a podniky, kde se cena pohybuje v rozmezí od 9 do 25,5 Eur na uživatele. Tam už ale máte v ceně i licence na desktopové Office či další služby na správu databází atp. Poslední verzí je bezplatná Live@edu, která je určena školám a jiným vzdělávacím organizacím.

Microsoft u služby zajišťuje 99,9% dostupnost (maximální teoretická nedostupnost 10 minut týdně) a nonstop servisní podporu. Pokud vás služba zaujala, můžete využít nabídky bezplatných zkušebních verzí s časovým omezením.

Podrobné informace a zkušební verze najdete na www.office365.cz

Ale musíme vzpomenout i konkurenci, kterou představují především Google Apps. Získáte také 25GB e-mail, sdílený kalendář, kontakty, mobilní přístup, sdílené dokumenty editovatelné online, 99,9% dostupnost a nonstop online podporu. Dokonce vše můžete napojit na desktopové Office. A cena? Bez ohledu na velikost firmy je to 5 dolarů (85 Kč) měsíčně za uživatele, případně se slevou za roční platbu 50 dolarů na uživatele a rok, do deseti účtů a s omezenými funkcemi je zdarma.

Google Apps je velmi podobné konkurenční řešení pro Office 365Google Apps je velmi podobné konkurenční řešení pro Office 365

Google Apps je velmi podobné konkurenční řešení pro Office 365

Jak Office 365 tak Google Apps mají jedno společné – jednoduchost. Prostě si zaregistrujete organizaci, přiřadíte doménu, vytvoříte si uživatelské účty a fungujete.