Kam kráčíš, aréno bez hokeje?

Trapasem století. I tak může skončit příběh nové karlovarské arény.

Je to nejčernější scénář ze všech možných, který ale v tuto chvíli leží rozevřený na stole. A všichni zúčastnění z něj opatrně čtou.
Pokud hokejový klub HC Energie opustí město pod Jelením skokem, zůstane Varům prázdný luxusní barák.
„Jestli Energie skutečně odejde, budeme mít problém s využitím baráku,“ říká bez obalu nový jednatel arény Roman Maleček.
Aréna je sice multifunkční, ale z devadesáti procent ji využívají právě hokejisté. Ostatních akcí je zatím poskrovnu a jejich návštěvnost je kolísavá.
Podle Malečka předchozí vedení města postavilo novou halu právě kvůli hokejistům. Extraligový klub se totiž po deseti letech v nejvyšší soutěži už dál nechtěl před republikou stydět za plechárnu. „A teď, když jim dáme o milion a půl méně než vloni, odejdou? To jsou podle mého divné počty,“ diví se Maleček.
Majitel HC Energie Karel Holoubek ale tvrdí, že problém je jinde. Nižší dotace od města je prý špatným signálem pro sponzory, že největší sportovní zábava ve městě není pro nové lidi na magistrátu prioritou.
„Měli by jasně říct, že hokej v Karlových Varech chtějí. A podle toho mu pomoct. Je to gesto důležité pro sponzory,“ říká. A připomíná, že i když magistrát nakonec najde milion a půl, klub stále ještě bude muset sehnat dalších sto milionů. „A to je samozřejmě těžké,“ krčí rameny.
Hokejový klub ročně hospodaří přibližně se 120 miliony korun. Dotace od města zhruba odpovídá částce, kterou zaplatí za pronájem KV Arény. Podle jednatele arény Romana Malečka ale nájem Energie nepokryje náklady haly spojené s hokejovou činností.
„Ceny energií jsou drahé. Provoz arény spojený s hokejem stojí asi šestnáct milionů korun. Klub nám ale platí jen dvanáct milionů,“ upozorňuje Roman Maleček.
S případným odchodem hokejového klubu, který předloni vybojoval hokejový titul, by se hala prakticky vylidnila. Nájemci prostor jsou totiž v aréně většinou jen kvůli hokeji. Například firma Sokorest, která provozuje v malé hale restauraci a ve velké boxy s občerstvením. A aréna by si také mohla škrtnout příjmy z pronájmu reklamních prostor.
„Na druhou stranu bychom ušetřili právě těch šestnáct milionů,“ počítá šéf KV Arény.
Primátor města Petr Kulhánek připouští, že prázdnotou zející nová aréna za 1,3 miliardy korun je strašák. „Museli bychom pak najít způsob, jak halu naplnit,“ říká s tím, že magistrát bude s vedením klubu dál jednat. „Hledáme řešení, které by bylo pro obě strany přijatelné,“ dodává.

Rozpočet a dluhy

Melu kolem odchodu HC Energie z Karlových Varů spustil návrh městského rozpočtu na rok 2011. V něm magistrát navrhl pro hokejový klub 11,3 milionu korun. Podle klubu to je asi o sedm milionů méně než v mistrovském roce 2009 a o milion a půl méně než v roce 2010. Generální manažer HC Energie Miroslav Vaněk oznámil, že pokud zastupitelé navrženou dotaci schválí, hokejisté dohrají sezonu v Sokolově. A Karel Holoubek, který vlastní třiadevadesát procent v klubu, oznámil jeho prodej do Chomutova nebo Ústí. „Nemůžu platit všechno ze svého. Potřebuji od města cítit podporu,“ vysvětlil Sedmičce.