Kam vyrážejí čeští cestovatelé? Osúch: Když Chorvatsko, tak letos. Bude poloprázdné

Jan Osúch - Expert na cestovní ruch

Jan Osúch - Expert na cestovní ruch Zdroj: E15.cz

Jan Osúch
Chorvatský národní park Kornatské ostrovy skrývá mnoho pláží s průzračnou vodou. Turistů tam letos bude poskrovnu.
Nejfotografovanější vodopád v národním parku Krka v Chorvatsku
Přístavní město Rijeka je třetí největší v Chorvatsku.
Dubrovník
13
Fotogalerie

Pandemie koronaviru zhatila plány řadě výletníků, ale bezpečnostní omezení postupně odpadají a dopravci obnovují spoje. I díky levným jízdenkám či letenkám se tak naskýtá mnoho příležitostí k návštěvě obvykle přelidněných destinací, které teď obývá jen zlomek turistů. Deník E15 proto oslovil osobnosti, které spojuje záliba v cestování. V dalším díle odpovídá Jan Osúch, expert na cestovní ruch.

Do které země se vyplatí cestovat a proč právě tam?

Marketing v cestovním ruchu často používá klišé a obrazy, které se ne vždy potkávají s realitou. Patří k nim propagace prostřednictvím snímků romanticky prázdných pláží nebo okolí hotelových bazénů. Letos ale právě tohle bude ve většině zemí realitou. Pokud tedy někdo vyrazí k moři, bude mít v tomto ohledu opravdu zajímavý zážitek.

Mačkat se nikde rozhodně nebude. Z aktuální nabídky to platí především pro Chorvatsko, jehož menší a často útesovité pláže byly v hlavní sezoně často přeplněné. Ale podobná situace bude i v Řecku nebo Bulharsku. Ve všech těchto zemích je riziko nákazy podobné jako u nás, takže odpověď na otázku, jestli tam vyrazit, nebo ne, závisí čistě jen na chuti užít si v létě moře.

Jaká místa stojí třeba právě v Chorvatsku za návštěvu?

Do Chorvatska se typicky jezdí poležet si na týden u moře, ale tamní národní parky Plitvická jezera, Krka nebo Paklenica jsou nádherné a určitě stojí za návštěvu. Stejně tak historická města jako Split nebo Dubrovník. Všude tam bude letos méně lidí, takže zážitek může být o to příjemnější a ceny atraktivnější.

Máte s Chorvatskem spojenou nějakou zvlášť oblíbenou vzpomínku?

V městečku Brela ve Střední Dalmácii jsme se s manželkou přesně před třemi lety brali. Svatební hostinu jsme měli v restauraci s nádherným výhledem na Jadran a druhý den ráno jsme se jeli malým člunem projet kolem pobřeží. Tohle je určitě nejhezčí vzpomínka ze všech cest.

Kam se chystáte na příští zahraniční cestu a na co se tam nejvíce těšíte?

Rádi bychom i s dětmi na podzim na chvíli do Francie, projet si tamní krajinu, navštívit zámky a zářijové vinice. Ale bude samozřejmě záležet na opatřeních proti koronaviru. Druhá varianta, na kterou bych se ale těšil úplně stejně, je tentýž program na jižní Moravě.