Kanceláře v Praze jsou nejbezpečnější investicí pro případ recese

Kanceláře v Praze a v centru Londýna jsou nejbezpečnější investicí do evropských nemovitostí v případě, že by Evropu postihla druhá recese v důsledku dluhové krize eurozóny. Přestože by i zde výnosy ovlivnil hospodářský pokles, dopad ve střednědobém horizontu by byl menší, než u jiných evropských zemí, ať už zavedly euro nebo nikoli.

Podle agentury Reuters je dvacetiprocentní pravděpodobnost, že dluhová krize v eurozóně povede k propadu důvěry v trhy a v negativní růst HDP v letech 2012 a 2013. V takovém případě by celkové výnosy z nemovitostí v evropských městech dosáhly do roku 2016 jen 3,2 procenta. Výnosy z pražských kanceláří by naproti tomu byly 7,4 procenta, uvádí mezinárodní poradenská společnost DTZ. V centru Londýna by výnosy z investice do kanceláří činily 6,6 procenta.

Pokud by ale ekonomika pokračovala v současném růstu, byť nevýrazném, dosahovaly by výnosy investice z pražských kanceláří až 8,6 procenta. V případě britské metropole by to bylo 7,7 procenta. „Města mimo eurozónu budou zasažena méně,“ tvrdí DTZ. „Domníváme se, že v případě další eskalace dluhové krize se bude investorům lépe dařit na trzích mimo eurozónu a že klíčové trhy v Německu a ve Francii, tradičně považované za bezpečné přístavy, by ve skutečnosti mohly představovat větší riziko propadu,“ dodává.