Kapitán Valcířů míří do Rakouska

Lubomír Němec odchází po pěti letech strávených ve Frýdku-Místku do rakouského celku SV Furth.

Třicetiletý ofenzivní záložník Lubomír Němec nosil ve Frýdku-Místku kapitánskou pásku pět sezon. Zažil postup z divize do Moravskoslezské fotbalové ligy, ale také pohárová utkání, ve kterých valcíři
dokázali pořádně potrápit prvoligová družstva. Díky střetnutí s pražskou Spartou poznal, jaké to je hrát před vyprodanými Stovkami. Od podzimu už však bude působit v rakouském Furthu.

Ve Frýdku-Místku jste strávil pět let jako kapitán mužstva. Jak budete na toto období vzpomínat?
Rozhodně v dobrém. Za tu dobu jsem toho hodně zažil. Nezapomenu především na postup z divize a na nádherná pohárová tažení, kdy na zápasy s Baníkem Ostrava, Jabloncem a Brnem přišlo přes pět
tisíc diváků. Utkání s pražskou Spartou bylo dokonce vyprodané. Dařilo se nám i v lize.

Na kterou sezonu vzpomínáte nejraději?
Na tu, ve které jsme došli až do čtvrtého kola domácího poháru. Před nádhernou diváckou kulisou se nám podařilo vyřadit ostravský Baník a stopku nám vystavil až Jablonec. V té době nás vedl Radoslav Látal, který pro frýdecko-místecký fotbal odvedl spoustu dobré práce.

Ve Frýdku-Místku se už delší dobu mluví o druhé lize. Kdy by se jí podle vás mohli zdejší příznivci dočkat?
V prvé řadě je třeba dokončit rekonstrukci stadionu. Vytvořit kvalitní zázemí, šatny a tolik potřebnou regeneraci. Nesmírně důležité je, aby se za fotbal ve Frýdku-Místku postavilo město. Myslím si, že
bez jeho podpory se druhá liga hrát nedá. Pokud všechno dobře dopadne, mohla by se druhá nejvyšší soutěž na Stovky vrátit do dvou let.

Na Stovky chodí už několik let nejvíce diváků v Moravskoslezské fotbalové lize. Jak moc bývají při zápasech slyšet?
Frýdek-Místek má nejlepší fanoušky v soutěži. Vždyť skoro na každý domácí zápas chodí přes tisíc diváků, což je nejvíc v celé třetí lize. Navíc i na zápasy na hřištích soupeřů jezdí početná skupina věrných fandů. Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi léta fandili a podporovali mě.

Z druhé ligy spadla ambiciózní Opava nebo Vítkovice. Troufnete si odhadnout šance Valcířů v nadcházejícím ročníku?
Moravskoslezská fotbalová liga bude letos určitě kvalitnější než doposud. Myslím si ale, že Frýdecko-Místečtí nejsou bez šance. Určitě budou patřit k lepším družstvům. Ani celky jako Opava nebo Vítkovice
to určitě ve Stovkách nebudou mít jednoduché. Navíc s Vítkovicemi hrává Frýdek-Místek pravidelně a mnohokrát je dokázal porazit v přípravných nebo pohárových zápasech. Podle mě to může klidně zopakovat i teď v lize.

Nyní odcházíte do Rakouska. Chtěl byste se do Frýdku-Místku ještě někdy vrátit?
Ve Furthu jsem podepsal roční kontrakt. Uvidím, jak dlouho v Rakousku vydržím. Ve Frýdku-Místku mám spoustu kamarádů, se kterými budu ve spojení. Jestli se sem ještě někdy vrátím, momentálně nedokážu říct.