Karlovy Vary před sto lety. Poznáte je?

Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Kyselka. To jsou jen některá z míst kraje, která na stoletých snímcích nabízí v knize fotografií Jiří Böhm.

Kniha Karlovarský kraj v minulosti je další objemnou knihou, kterou ze svých bohatých sbírek historických fotografií sestavil a vydal karlovarský patriot, sběratel, pamětník a znalec města Jiří Böhm. V Karlových Varech žije čtyřiašedesát let.
„V zatím nejobsáhlejším souboru vzácných fotografií lze zhlédnout jinak těžko dostupné fotodokumenty, které ukazují, jak před sto lety vypadala dlouhá řada měst a obcí v celém regionu. Na tři sta zajímavých obrazů vyzařuje bezprostřední atmosféru konce devatenáctého a počátku dvacátého století v našem kraji,“ píše v knize karlovarský fotograf Vladimír Dlesk.
„Ve svých předešlých knihách jsem se převážně věnoval prezentaci stavebně-historického rozvoje lázní a nyní jsem se snažil přinést co nejvíce neznámých pohledů z okrajových čtvrtí Karlových Varů,“ připomíná Böhm.
Jsou zde ale také vzácné fotografie z centra Karlových Varů, například pravoslavný chrám těsně po dostavění nebo rozestavěná Spořitelna na dnešním Divadelním náměstí. Vedle toho kniha obsahuje mnoho záběrů z někdejších krásných Lázní kyselka, obcí Radošov, Velichov a Vojkovice, dále snímky Horního hradu, Andělské hory, Plešivce, Klínovce a dalších míst.
„Jediná dobová fotografie má větší vypovídací hodnotu, než mnoho stran napsaného textu. A právě reprodukce sto let starých půvabných snímků jsou tím nejcennějším, o co se chci podělit,“ říká Böhm.
Historické fotografie a pohlednice sbírá už čtyři desetiletí. Ve sbírce jich má dva tisíce.
Dosud Böhm vydal devatenáct kalendářů s historickou tématikou (poslední na rok 2010), uspořádal několik výstav, spolupracoval na čtyřech propagačních filmech o Varech a sklárně Moser, je autorem brožury Karlovarská povodeň o ničivé povodni z roku 1890 a spoluautorem knihy Karlovy Vary - Stará Louka - Elefant.
Především však výsledky svého dlouholetého sběratelství historických snímků uspořádal do knižní trilogie Karlovy Vary kolem roku 1900, která zachycuje tak zvaný zlatý věk lázní, dále v publikaci Karlovy Vary na starých pohlednicích, knize Město v mlze aneb Karlovy Vary v letech 1844 - 1890 a předposlední publikaci Karlovarská doprava v minulosti. K loňskému 650. výročí založení města vytvořil soubor Karlovarské pamětní listy.
Publikaci Karlovarský kraj v minulosti je možné sehnat ve vybraných knihkupectvích a rovněž v Krajské knihovně.