Mall Group zvažuje vstup na burzu. Je to jedna z možností, tvrdí zdroj

Mall Group by mohl jít na burzu v Amsterodamu, akcionáři uvažují o primární veřejné nabídce (IPO), která by celý podnik ocenila na 1,5 až dvě miliardy eur. Tedy asi na 39,5 až 52,7 miliardy korun.

Mall Group by mohl jít na burzu v Amsterodamu, akcionáři uvažují o primární veřejné nabídce (IPO), která by celý podnik ocenila na 1,5 až dvě miliardy eur. Tedy asi na 39,5 až 52,7 miliardy korun. Zdroj: Mall Group

Skupina Mall Group, kam patří internetové obchody Mall.cz, CZC.cz nebo například Košík.cz, by mohla vstoupit na burzu. Uvedla to informační platforma Mergermarket a server ihned.cz. „Je to jedna z možností. Uvažuje se o ní, ale ještě není nic rozhodnuto,“ potvrdil deníku E15 zdroj blízký celé záležitosti. V rozhodování přitom bude záležet na tom, jak by investoři Mall Group ocenili.

Investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, EC Investments miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče a Rockaway Jakuba Havrlanta zvažují, že prodají část svých podílů ve firmě, úplný odchod z podniku ale v plánu nemají. Skupina PPF vlastní v Mall Group 40procentní podíl, stejný podíl má rovněž EC Investments. Zbylou pětinu kontroluje Rockaway.

Největší akcionáři se k informaci nevyjádřili. „Spekulace nekomentujeme,“ uvedl Křetínského mluvčí Daniel Častvaj. Stejně se vyjádřila mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Uvedení akcionáři uvažují o primární veřejné nabídce (IPO) Mall Group, která by celý podnik ocenila na 1,5 až dvě miliardy eur. Tedy asi na 39,5 až 52,7 miliardy korun. Vstup na burzu pravděpodobně zorganizuje americká investiční banka JP Morgan, tvrdí zdroje Mergermarketu.

Proces je zatím v rané fázi a je možné, že se akcionáři nakonec rozhodnou pro jiný způsob snížení podílů v Mall Group, než je prodej akcií formou IPO. Pokud ale bude jejich volbou nabídka akcií na burze, pak v úvahu připadá některá z významných burz v západní Evropě, pravděpodobně Amsterodam. Zvažují ale i pražskou burzu a loni se v této souvislosti také hovořilo o burze ve Varšavě.

V současnosti je pro vstup na burzu vhodná doba. Investoři mají totiž zájem o společnosti z oblasti e-commerce. Na druhou stranu Mall Group zaostává za tuzemskou konkurencí. „Je to forma exitu. Někdo z nich chce peníze. Tipoval bych, že hlavně jde o PPF,“ uvádí investiční bankéř, který si nepřál být jmenován. Podle něj může hrát roli rovněž úspěšný vstup Pilulky na burzu.

Skutečností je, že do čela Mall Group přišel na začátku roku bývalý šéf Telenor Hungary Jan Hanuš. Jde tak o člověka z Kellnerovy skupiny, kam spadá právě maďarský Telenor.

Pozn. red.: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a jeho web E15.cz.