Telekomunikační části PPF se dařilo. Čistý zisk výrazně vzrostl na 432 milionů eur

Telekomunikační části skupiny PPF se dařilo i díky koronaviru.

Telekomunikační části skupiny PPF se dařilo i díky koronaviru. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Konsolidovaný zisk skupiny PPF Telecom Group v minulém roce meziročně vyskočil o šestnáct procent na 432 milionů eur (11,3 miliardy korun). Na zisku se promítlo značné snížení finančních nákladů ze 188 milionů eur v roce 2019 na loňských 147 milionů eur. Provozní zisk EBITDA se zvýšil o dvě procenta na 1,4 miliardy eur. 

Tržby společnosti stagnovaly na úrovni zhruba 3,2 miliardy eur. „Dobré finanční výsledky dokládají odolnost, s jakou naše firmy čelí překážkám spojeným s pandemií a lockdowny. Komunikační služby, které poskytujeme, umožňují milionům zákazníků pokračovat v práci a ve studiu,“ uvedl Ladislav Bartoníček, generální ředitel PPF Telecom Group. 

Na výkonnosti společnosti se podepsal i koronavirus. „Pandemie COVID-19 způsobila zvýšenou poptávku po telekomunikačních službách po většinu roku 2020,“ uvádí PPF Telecom Group ve své výsledkové zprávě. Naopak vládní omezení cest sice nepříznivě ovlivnilo roamingové služby, které mají však jen okrajový dopad na tržby telekomunikační skupiny.

Ke konci loňského roku společnost měla 18,3 milionu zákazníků svých mobilních služeb, což je nepatrný nárůst oproti předchozímu roku o 0,6 procenta. Největší nárůst zaznamenala telekomunikační skupina na slovenském trhu, kde se zvýšil počet o 3,8 procenta. Naopak zákazníky ztrácela v Bulharsku a v Srbsku.

PPF Telecom Group spravuje majetek v hodnotě 7,9 miliardy eur, když o rok dříve to bylo 8,2 miliardy eur. Závazky skupiny dosáhly ke konci minulého roku výše zhruba šesti miliard eur. 

Kellner je suverénní jedničkou mezi českými a slovenskými miliardáři. Jeho majetek odhadl v minulém roce magazín E15 Elity byznysu na 233 miliard korun. Kellnerovo jmění se tak výrazně propadlo kvůli ztrátám skupiny Home Credit.