Klientům H-Systemu se vrátí první peníze, rozhodl soud

Stovky klientů zkrachovalého H-Systemu se po třinácti letech od prohlášení konkurzu na firmu zřejmě dočkají prvních peněz. O jejich rozdělení na začátku listopadu rozhodl pražský městský soud. Peníze pocházejí z prodeje majetku H-Systemu, uvádí deník E15. Půjde ale jen o desítky tisíc korun, zatímco lidé toužící v polovině 90. let po novém bydlení tehdy firmě zaplatili v průměru milion korun. Každá ze zhruba 400 fyzických osob a 50 firem dostane 6,84 procenta ze své pohledávky. Celkem soud rozdělí 140 milionů ze dvou miliard přihlášených pohledávek.

Proti rozvrhu zpeněžení se lze odvolat, zatím tak podle mluvčí pražského městského soudu Martiny Lhotákové nikdo neučinil. Zmocněnkyně poškozených Hana Marvanová řekla, že se proti rozdělení peněz soudem neodvolá. „Za poškozené ale nesouhlasíme s takto nízkým podílem, to je naprosto nedostačující,“ dodala.

Klienti H-Systemu se snaží získat z konkurzu další peníze. Chtějí zrušit dubnové rozhodnutí soudu, který odsouhlasil přednostní výplatu 71 milionů korun oddělenému věřiteli Global Financial Restructuring . Další část poškozených soud odkázal s uplatněním škody na občanskoprávní řízení. Zakladatel H-System Petr Smetka podle soudu připravil 1095 lidí o 980 milionů korun.

Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, v roce 2006 mu soud uložil pravomocně dvanáctiletý trest vězení za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Součástí konečného rozsudku byla i náhrada stamilionových škod 389 poškozeným klientům. Po založení H-Systemu v roce 1993 a reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů.