Komiksové filmy se zacyklily

X-Men: Apokalypsa

X-Men: Apokalypsa Zdroj: cinemart

Do kin vstupuje již třetí týmová komiksovka letošního roku. X-Meni tentokrát budou bojovat se staroegyptským mutantem, který chce světu ukázat Apokalypsu.

Komiksové adaptace nejspíš brzy čeká strmý pád. Co dříve působilo jako příjemné oživení hollywoodské nabídky a posléze se stalo jasným strojem na peníze, začíná se zacyklovat a šednout. A nic na tom nemění stále opulentnější digitální vizuál. Nejnověji smutnou pravdu potvrdil snímek X-Men: Apokalypsa, který je příspěvkem studia 20th Century Fox do komiksové nadílky. Přesto je to právě tento film, který snad je ze všech letošních komiksovek nejpříjemnější.

Na plátno se vrací Profesor X neboli Charles Xavier (opět ve skvělém podání Jamese McAvoye) a jeho skvadra talentovaných mutantů. Proti nim tentokrát nestojí Charlesův přítel Magneto (znovu dokonalý Michael Fassbender), ale prapůvodní mutant, který byl v době starého Egypta nešťastnou náhodou zasypán pyramidou. Vzhledem k tomu, že tento mutant oplývá snad úplně všemi talenty známými ze světa X-Menů, porazit jej nebude vůbec snadné.

X-Men: Apokalypsa příliš neohromí příběhem. Starý Egypt se stává ošklivým hollywoodským klišé, které již spíše otravuje. Stejně tak zde není mnoho zvratů, které by diváka překvapily.

Že bude mocný mutant poražen, není žádné překvapení. Na druhou stranu způsob, jak se to stane, vcelku ano, takže diváci jsou poměrně dlouho drženi v příjemném napětí. Přesto je film dost nevyvážený a po vzoru dalších komiksovek příliš spoléhá na velkou závěrečnou bitvu (a ta zklame svou vizuální umělostí podobně jako u filmu Batman v Superman). Co naopak fascinující zůstává, je vztah Charlese a Erika (jak zní občanské jméno Magneta).

V podání dvou fantastických herců je tento vztah asi tím nejkrásnějším, co komiksové filmy vůbec nabídly. Je to plnokrevné přátelství, kterému neustále lámou nohy Erikovi vnitřní (i vnější) démoni. Naneštěstí vše podstatné k tomuto vztahu padlo již v prvním x-menovském filmu s těmito herci, což byla X-Men: První třída z roku 2011. A pět let starý film také zůstává nedostižným etalonem psychologicky propracovaných komiksovek. Tvůrci si to nejspíš uvědomují a právě z tohoto filmu pustí hned několik flashbacků.

X-Men: Apokalypsa
(akční, USA, 143 minut)
Režie: Bryan Singer
Hodnocení: 60 %