Kompostér ze sídliště: brzy jich přibude

Desítka kutnohorských rodin vyhazuje bioodpad do společného kompostéru.

Kompost na zahrádce zná asi každý. Ale komunitní kompostér? Ať tak či tak, dřív nebo později se s ním lidé v Polabí setkají častěji.

„Jde o kompost totožný s tím ze zahrady. Liší se jen tím, že tenhle může fungovat i na sídlišti,“ tvrdí Iva Vopěnková, která před rokem a půl zařizovala novinku v Puškinské ulici v Kutné Hoře.

Komunitní kompostér je na první pohled obyčejná bedna připomínající popelnici. Nevyváží se však na skládku. Uvnitř vzniká kvalitní kompost. „Jde o to, že na sídlištích lidé běžně vyhazují bioodpad do popelnic. A to je škoda. Proto kdysi tyhle kompostéry vznikly,“ říká Vopěnková.

Fígl je v tom, že na zřízení unikátního kompostéru se musí domluvit více lidí.

„V Kutné Hoře je do systému přihlášených zhruba deset rodin z okolních domů. Znají kód k zámku a mají k odpadu přístup,“ vysvětluje Vopěnková. Ostatní lidé do bedny nic vhodit nemohou.

„Je to kvůli ochraně proti tomu, aby do kompostu někdo nevhodil něco, co tam nepatří,“ říká Vopěnková. Když je kompostér plný, přendají lidé směs do igelitových pytlů a rozdělí mezi zúčastněné sousedy.

Komunitní kompostéry jsou na rozdíl od Česka běžně k vidění v západoevropských městech. Situace se však postupně mění. K tomu v Kutné Hoře brzy přibude v Polabí několik nových: dva další v Kutné Hoře na sídlišti Šipší, a také v Kolíně v ulici Na Magistrále.

Jak vybrat kompostér do zahrady, jak založit kompost a jak se o něj starat?