Komunisté stopli převod věznice

Komunisté zablokovali převod chátrající věznice, ve které vyšetřovatelé v padesátých letech týrali vězně.

Bývalou věznici v Uherském Hradišti navštíví poslední březnový den ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Právě ona může pomoci převedení objektu na město. Prozatím nechce chátrající věznici odevzdat zadarmo.

Radní doufají, že názor změní. Stejně tak jako komunisté, kteří se před pár dny důrazně postavili proti zákonu, jímž by Sněmovna posvětila bezplatný převod. „Přišli s dvaadvaceti podpisy a projednávání zákona vetovali,“ vysvětlil hradišťský poslanec Antonín Seďa z ČSSD. Mezi jinými se objevily podpisy Miroslava Grebeníčka ze Starého Města nebo Antonína Koníčka z Boršic. „Pro mě to znamená, jako kdyby se podepsali pod zločiny, které dělali jejich předchůdci,“ zhodnotil jednání komunistů poslanec za Uherské Hradiště Jaroslav Plachý z ODS.

Město chce v budově věznice zřídit Muzeum svědomí národa. V padesátých letech tady vyšetřovatelé Státní bezpečnosti krutě týrali a dokonce popravovali vězně. Jedním z věznitelů byl také Alois Grebeníček, otec současného komunistického poslance.

Z jednání stranických poslanců jsou rozladěni i komunisté v Hradišti. „My jsme zákon na regionální úrovni odsouhlasili, proto mě mrzí, že to v parlamentu dopadlo jinak. Vlastně potřeli náš názor,“ reagoval hradišťský zastupitel za KSČM Ivan Mařák.

Věznice je jedinou neopravenou budovou v historickém centru města. Od šedesátých let ji nikdo nevyužívá. Proto jsou dodnes téměř v nezměněné podobě zachované cely, vězeňská kaple i výslechové místnosti.

Miroslav Grebeníček: Do využití věznice nezasahuji

Komunistický poslanec Miroslav Grebeníček pomohl svým podpisem zablokovat jednání o zákoně, kterým by Uherské Hradiště získalo bezplatně bývalou věznici.

Jaký jste měl důvod? Ten byl jasný. Navrhovanou normu nepodpořila vláda a jednoznačně se proti němu postavila i ministryně spravedlnosti. To pro mě bylo určující.

Spíš to ale vypadá, že chcete zabránit vzniku muzea totality. To je úplně jinak. My přece nebudeme ve sněmovně posuzovat, co bude náplní areálu. Pan Plachý v parlamentu předčítal litanie, co se tam v padesátých letech dělo. Bohužel to vyznělo trapně a těmito invektivami bez špetky diplomacie zkomplikoval situaci.

Je tedy KSČM proti zmíněnému využití věznice? Nejsem hradišťským zastupitelem, ale pokud vím, oni chtějí, aby to byl důstojný památník. Zároveň ale připomínají sociální problematiku. To je ale věc místních zastupitelů, do toho já jim nevstupuji. Nezasahuji do kompetencí, které mi nepříslušejí.

Jak se zachováte při dubnovém jednání? Pokud by došlo k dohodě mezi ministerstvem a městem, mohla by se věc uzavřít tak, aby bylo možné ještě žádat Unii o peníze na rekonstrukci bývalé věznice. I proto rozhodně nechceme brzdit její převod.