Kouč: Na pivotu máme problém

Pardubičtí basketbalisté se pohybují v popředí tabulky. Ve středu změří síly s mistrovským Nymburkem.

Šest výher a dvě porážky. To je dosavadní bilance pardubických basketbalistů v novém ročníku Mattoni NBL. Po osmi kolech jim patřilo první místo, nejbližší pronásledovatelé ale měli zápas k dobru.
Pardubice nestačily pouze na Prostějov a slovenského nováčka Astrum Levice. Loňskému finalistovi z Prostějova podlehli 68:83. „Ten rozdíl se zdá velký, bohužel jsme příliš nezabojovali v závěru zápasu. Jinak jsme Prostějovu byli dvaatřicet minut vyrovnaným soupeřem. A dokázali jsme si, že mu můžeme konkurovat, pokud budeme jinak řešit určité situace,“ říká trenér BK JIP Pardubice Jan Slowiak.

Zbytečná porážka

Ztráta s Levicemi jej mrzí mnohem víc. „To byla zbytečná prohra. Vybrali jsme si slabší den snad ve všech herních činnostech,“ podotýká pardubický kouč.
Jeho tým trápí problémy se sestavou. Zranění jsou Pospíšil, Černošek a po utkání ve Svitavách i Arnold. Sportovní kariéru navíc kvůli vleklým zdravotním problémům ukončil kapitán Martin Marek. „Bohužel je to tak, v zápasech je to znát. Především na pivotu máme problém,“ přiznává Slowiak.
Nejbližší zápasy proto budou těžkou zkouškou. „Nedá se nic dělat, musíme se prostě co nejlépe připravit na každého soupeře, to je teď náš úkol. V dlouhodobějším horizontu to snad tak zlé nebude,“ věří trenér.
Také proto mužstvo stále nemá takový herní projev, jaký by si představoval. „Trochu nám vázne spolupráce, i když máme osobnosti, které by měly být schopné zvládat těžké chvíle. Spoustu zápasů jsme vyhráli jen těsně a po velkém boji. Ale kdo ví, třeba pro nás takový průběh sezony bude nakonec lepší, než kdyby se nám všechno dařilo,“ přemýšlí Slowiak.

Utkají se s mistrem

V sobotu se jeho tým představí na palubovce Ostravy a ve středu v Nymburku. Tam se postaví nejlepšímu českému týmu posledních let a účastníkovi Eurocupu. „Na zápase s Nymburkem je dobré to, že nemáme co ztratit. Ve všech ostatních utkáních jsme favority nebo spolufavority. Uvidíme, výsledek není nikdy dopředu jasný. Ale teď se soustředím na bližší zápasy,“ uzavírá Slowiak.