Koudelka doskočil na páté místo

Rakušané vstoupili do nové skokanské sezony nevídaným způsobem. Na snímku je vítěz soutěže jednotlivců Andreas Kofler, jehož „na bednu“ doprovodili dva krajané. Společně pak ovládli i soutěž družstev

Rakušané vstoupili do nové skokanské sezony nevídaným způsobem. Na snímku je vítěz soutěže jednotlivců Andreas Kofler, jehož „na bednu“ doprovodili dva krajané. Společně pak ovládli i soutěž družstev Zdroj: reuters

V úvodním závodu světového poháru skokanů na lyžích ve finském Kuusamu skončil český závodník Roman Koudelka pátý. Bodoval také Jakub Janda. Úvodní závod jednotlivců ovládli Rakušané, stejně jako soutěž družstev. V té byl český tým šestý.

Dvaadvacetiletý Koudelka potvrdil v úvodu sezony dobrou formu, kterou se prezentoval již během letní Grand Prix. Dvakrát skončil třetí a jednou šestý. Jeho cílem do nové sezony bylo atakovat stupně vítězů, což se mu povedlo hned v prvním závodě. Koudelka předvedl dva vyrovnané skoky. V prvním kole obsadil páté místo, které potvrdil i v kole druhém. Dosáhl tak druhého nejlepšího výsledku kariéry. Jeho nejlepším výsledkem je loňské třetí místo z Harrachova.

Na body v Kuusamu dosáhl i Janda, obsadil 20. pozici. Lukáš Hlava a Jan Matura skončili v prvním kole. Vyhrál Andreas Kofler, druhý byl jeho krajan Gregor Schlierenzauer, třetí místo obsadil další Rakušan Thomas Morgenstern. Rakušané ovládli i soutěž družstev, vyhráli s velkým náskokem před druhými Japonci. Český tým byl šestý. Zazářil opět Koudelka, který skočil 142 metrů, což byl druhý nejdelší skok celé soutěže.

Za 14 dní by se měl konat závod světového poháru v Harrachově, ohrožuje jej však nepříznivé počasí. Rozhodnutí, zda se závod uskuteční, padne sedm dní před závodem, tedy tento čtvrtek. „Všechno je připraveno. Kompletní aréna včetně tribun pro diváky stojí, pokoušíme se produkovat technický sníh a budeme zasněžovat vždy, jakmile to klimatické podmínky dovolí,“ citovala ČTK zprávu organizátorů. Předpověď počasí na nejbližší dny ale není příznivá.