"Kremelská rošáda" mezi Medveděvem a Putinem inspirovala komiks

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin Zdroj: wikimedia.org

(VIDEO) Chystaná "kremelská rošáda", kdy po jarních prezidentských volbách v Rusku si prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin mají prohodit funkce a křesla, zaměstnává komentátory a politology všeho druhu, snažící se objasnit smysl Putinova návratu do Kremlu. To tchajwanská televize hongkongského koncernu Next Media se rozhodla svým divákům vše vysvětlit naprosto "polopatě". Místo po sáhodlouhých rozborech sáhla po animovaném šotu.

Krátký snímek vykresluje dějiny Ruska posledních let v jízlivé zkratce: od přelomu let 1999-2000, kdy Putin vystřídal v čele země Borise Jelcina, vykresleného jako opilce kácejícího se k zemi s lahví v ruce, přes nastolení pořádku a zúčtování s oligarchy a čečenskými rebely Putinovou doslova železnou rukou. A to k náramnému potěšení řadových Rusů, jejichž hmotná situace se díky hospodářskému růstu taky zlepšila. Jen o stavu politických svobod vypovídá, že filmoví tajní policisté hned zatýkají opozičního demonstranta, požadujícího Putinův odchod.

Tchajwanská televize se v animovaném shotu „obula“ do novodobých ruských dějin

Postavu prezidenta Medveděva - Putinovi v roce 2008 ústava nedovolovala třetí prezidentské období za sebou - tvůrci filmu ztvárnili jako pouhou loutku, dálkově ovládanou Putinem a schopnou leda tak opakovat pár slůvek, libě znějících uchu amerického prezidenta Baracka Obamy: „reformy“, „vláda zákona“, „občanská práva“ a „svoboda tisku“.

Jen stejná ruská rodina, která před lety Putinovi tleskala, teď ve snímku jen nevěřícně zírá, jak Medveděva opět střídá Putin, a to má nejspíše naznačit, že i zdaleka nejpopulárnější ruský politik se za léta u moci asi obyčejným Rusům přeci jen přejedl a zemi chybí politická soutěž.

Jedna aktuální politická anekdota zrovna praví, že „Vladimir Vladimirovič Putin prošel složitou politickou cestu: od prezidenta přes prezidenta k prezidentovi…“ a druhá zase říká, že Rusko „v březnu čeká zase výběr mezi Putinem a Putinem“.