Kučerové na Masters: lyžaři na kolech

Otec ani syn medaili na veteránském mistrovství Evropy v cyklistice nezískali. Velké ambice neměli, chuť závodit ano.

Oba závodili nebo stále ještě závodí na lyžích, nosí stejné jméno, pochází z Nového Města na Moravě a už počtvrté startovali ve Žďáře na mistrovství Evropy Masters v silniční cyklistice. Josefové Kučerové,
otec a syn.

Evropský šampionát veteránských cyklistů nabízí pozoruhodné výkony. A také příběhy. Jeden z těch nejzajímavějších napsali mezi stovkami borců z celého kontinentu právě oba Kučerové. Ten starší závodil při čtyřdenním mistrovství v sobotu, mladší v neděli. Ani jeden na medaili nedosáhl.

„Je to problém závodit s profesionály. Letos jsem najezdil jen asi tisíc kilometrů, někteří soupeři i kolem sedmi osmi tisíc,“ srovnává Josef Kučera starší, který skončil v individuálním závodě na 54 kilometrů osmnáctý.

„Letos se mnohem víc závodilo. Dvakrát cukli, člověk se unaví, ve stoupání do Vlachovic mi ujeli,“
bilancoval sedmašedesátiletý cyklista, který se pravidelně účastní mistrovství světa veteránských lyžařů.

Jeho osmatřicetiletý syn bojoval o den později ve své kategorii M2 (35-39 let) a jednou tak dlouhém závodě o bronz až do závěrečných kilometrů. Placka mu těsně unikla. „Snažím se vždycky udržet
v balíku, v konci mi většinou docházejí síly. Vždycky někdo ujel, když jsme ho dostihli, ujeli dva jiní,“ glosoval bývalý reprezentační lyžař, který se naposledy proslavil jako servisman bronzové štafety ve
Vancouveru.

Kučera junior se v balíku moc neschovával, není to jeho styl. Naopak. Jako „motor pelotonu“ neúnavně makal, i proto toho měl v posledním kole plné zuby.

A ještě jeden člen rodiny se na závodech tradičně objevuje. Jaroslava Kučerová – manželka, matka a šéfka realizačního týmu v jednom. „Musí se o ně přece někdo starat,“ usmívá se Kučerová.

STŘÍPKY Z ME MASTERS

- Mistrovství Evropy veteránů v silniční cyklistice se ve Žďáře konalo už počtvrté za sebou, šéfuje mu bývalý reprezentační cyklista Pavel Doležel.

- Výše už stojí v žebříčku závodů Masters jen mistrovství světa, které každoročně hostí rakouský St. Johann.

- Letos závodilo ve Žďáře v časovce a individuálním závodě kolem pěti set cyklistů, organizátoři
rozdali celkem 28 sad medailí, Češi získali celkem tři tituly.

- Početně slabší byla letos i jindy nepřehlédnutelná italská výprava.