Kufroběžci poběží na vlak do Liptákova

Kufry připravit. Start! V neděli 10. října vyrazí lidé v Rozdělově na trať mezinárodního závodu Běh Járy Cimrmana.

Na startu prvního ročníku Cimrmanova běhu běžce i organizátory překvapil sníh. Ale teprve po sedmnácti letech se na trati objevil historicky první lyžař. Byl to muž a dokázal, že ideálního skluzu je možné dosáhnout na lesních cestách i na asfaltu.

Organizátoři letošního, devatenáctého ročníku, proto účastníkům doporučují přibalit do běžecké výbavy lyžařská prkénka.

„Vyhlásili jsme kategorii kuřáků Zlatý špaček. Účastník musí kouřit po většinu trasy vonný doutník nebo dýmku. Cigarety nebyly v době Járy Cimrmana rozšířené, a nejsou tedy v závodě povolené. Kufr se zátěží si musí závodníci přinést z domova,“ vysvětluje hlavní pořadatel Pavel Hop Kratina.

Závod je připomenutím myšlenek Járy Cimrmana. Na rozdíl od Coubertinova hesla Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, Cimrman propagoval myšlenku Aby to bylo jako ze života. „Bude-li vás honit policajt nebo budete-li spěchat na vlak, také se nepřezujete do cviček a nepřevléknete do trenýrek s lampasy,“ říkal Cimrman.

S oblibou pořádal závody venkovské mládeže s kufry a v zimnících. A tak i v rozdělovském závodě je zakázaný sportovní oděv a obuv. Podmínkou účasti jsou delší zimní kabáty a kufry, nejlépe starší. Musí vážit podle kategorií od jednoho do deseti kilogramů.

Organizátoři tratě označí latexovými šipkami, v případě sněžení šipkami vyznačenými ve sněhu.
„Na cestách nebude omezená doprava, je proto třeba vyvarovat se srážek s dopravními prostředky a lesní zvěří,“ říká Kratina.

U mládežnických kategorií na kratší trase budou na místech křížení silnic pořadatelé a závodníky v případě hrozící kolize zastaví. „Běžci do šesti let s jakýmkoliv kufříkem poběží trasu k chalupě a zpátky,“ dodává Kratina.