Animovaný Alois Nebel zůstane bez Oscara

Alois Nebel

Alois Nebel Zdroj: archiv E15

O nejvíce Oscarů se popere Hugo s The Artist. Alois Nebel se mezi pětici kandidátů na cenu pro animovaný film roku neprobojoval

Kouzelný snímek Martina Scorsese Hugo a jeho velký objev, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Briana Selznicka, se stal hlavním favoritem na zisk 84. Oscara pro nejlepší film roku. Během včerejšího vyhlášení kandidátů na výroční ceny americké filmové akademie, které uváděl její šef Tom Sherak spolu s herečkou Jennifer Lawrenceovou, totiž získal hned jedenáct nominací. V počtu nominací tak porazil favorizovaný černobílý muzikál The Artist, který se musí spokojit „jen“ s deseti nominacemi. Kdyby však The Artist nakonec přeci jen získal hlavního Oskara, byl by teprve druhým němým a černobílým snímkem v historii udílení těchto cen, který by se stal filmem roku.

Animovaný snímek Tomáše Luňáka Alois Nebel, který se již dříve neprobojoval mezi kandidáty na nejlepší neanglicky mluvený film, neuspěl ani v kategorii animovaný snímek. Tatáž nominace zaznamenala ještě větší překvapení, když se do finále nedostal ani Spielbergův snímek Tintinova dobrodružství.

filmoví Oskaři - nominacefilmoví Oskaři - nominace | e15

Ukázka z filmu, který získal nejvíc nominací na Oscara

Akademie letos do hlavního klání o cenu pro film roku pustila celkem devět snímků. Vedle Huga a The Artist to jsou ještě snímky, které aspirují i na několik dalších cen. Patří sem baseballový Moneyball (šest nominací), Spielbergův Válečný kůň (šest), havajské rodinné drama Děti moje (pět), Černobílý svět (čtyři), mystický Strom života (tři), Půlnoc v Paříži Woodyho Allena (tři) a drama Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, které má vedle nominace na film roku šanci uspět už jen v jediné kategorii. Do elitního klubu se tak nedostal na pět cen aspirující thriller Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy.

Ohromný úspěch během ceremonie zaznamenal íránský snímek Rozchod Nadera a Simin, který si samozřejmě odnesl nominaci na cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film, jejímž je největším favoritem. Zároveň si však jeho tvůrce Asghar Farhadi vysloužil nominaci na nejlepší původní scénář, což pro neanglicky mluvený snímek nebývá obvyklé.
Koneční držitelé cen budou vyhlášeni během slavnostního večera v losangeleském Kodak Theatre 26. února.