Český Krumlov žije Mezinárodním hudebním festivalem

Pocta Leonardu Bernsteinovi

Pocta Leonardu Bernsteinovi Zdroj: Libor Sváček

PKF Piotr Beczala a Sondra Radovansky
Miroslav Ambroš
Wihanovo kvarteto
Cigánski Diabli
Boris Andrianov
6
Fotogalerie

Mezinárodní hudební festival s klasickou hudbou doplňuje již 27. rokem celkovou magickou atmosféru města. Jak vypadal jeho 2. týden a na jaké koncerty se můžete ještě v rámci festivalu těšit? 

Klasické koncerty na zámku
Úterý 24. července patřilo mladým hudebním talentům. Za doprovodu Jihočeské filharmonie pod taktovkou Jana Kučery v Maškarním sále vystoupili jedni z nejnadějnějších houslistů nastupující generace, Miroslav Ambroš a Jaroslaw Nadrzycki.

V pátek a navíc při úplňku ovládli zaplněnou Zámeckou jízdárnu Dvořák a Brahms. V jednom večeru zazněl Dvořákův violoncellový koncert v podání Borise Andrianova a Druhá symfonie v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Christiana Schulze.

Divoká hudebně taneční „jízda“ Cigánských Diablů
Čtvrteční večer poté patřil Carmen Fantasy by Gypsy Devils. V představení inspirovaném tragickým milostným příběhem a hudbou Georgese Bizeta předvedl slovenský soubor Cigánski Diabli a taneční skupina Čarovné ostrohy přímo divokou hudebně taneční „jízdu“, která doslova zvedla diváky ze židlí.

Přes víkend se v českokrumlovské Pivovarské zahradě rozezněly muzikálové melodie. První polovina koncertu byla věnována legendárnímu americkému dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, jehož sté výročí narození letos slaví celý svět a samozřejmě nechyběly ani ukázky z jeho nejslavnějšího muzikálu West Side Story.

Festivalové koncerty tohoto týdne
Třetí festivalový týden zahájili v Maškarním sále soubor Francisextet. Mladí hudebníci zahráli skladby Igora Stravinského, Manuela de Fally, Francise Poulenca, ale i současných českých autorů, Sylvie Bodorové nebo Miloše Štědroně.

Čtvrtek poté ovládl legendární folklórní seskupení Hradišťan & Jiří Pavlica, které si do Pivovarské zahrady připravilo originální program s názvem Hudební dialogy, v němž připomněli vybrané konkrétní události a osobnosti, jejichž kulturní stopa ovlivnila život mnoha generací až dodnes.

Přes víkend se můžete těšit na swingový večer „Keep Swinging!“ a to ve stylu Las Vegas. V Pivovarské zahradě uvede zpěvák Jan Smigmator, spolu se svými hosty, slavné písně Franka Sinatry, Elly Fitzgerald, Tonyho Bennetta, Barbry Streisand a především George Gershwina, jehož stodvacáté výročí narození si v roce 2018 připomínáme.

A na závěr jedna příjemná informace.
MHF Český Krumlov připravil pro své festivalové návštěvníky zajímavou nabídku. Dva páteční koncerty 3. a 10. srpna na Zámecké jízdárně nabízí za jednu cenu 790 Kč. Můžete se těšit na výborného španělského klavíristu Javiera Perianese a o týden později na půvabnou německou houslistku Tanja Becker-Bender.