Citáty Masaryka jsou platné dodnes, dokládá Kosatíkova publikace

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk Zdroj: Foto: ČTK, Profimedia, ara

Bonmoty „Nebát se a nekrást“ či „Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily“ jsou v povědomí tuzemské společnosti zapsané celkem výrazně. Ne všichni ale tuší, kdo je řekl a možná už vůbec ne v jaké souvislosti. Jejich autorem byl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Jistý pořádek v jeho citátech a souvislostech, v nichž zazněly, se k nadcházejícímu stému výročí vzniku samostatného československého státu rozhodl udělat historik a publicista stojící mimo jiné za oceňovaným seriálem České století Pavel Kosatík.

Útlá knížka je průvodcem po stovce Masarykových výroků, zařazených do doby i souvislostí, kvůli kterým zazněly. Začíná rokem 1860, kdy se budoucí prezident vyrovnával se svým velice chudým dětstvím, a končí rokem 1937 po letech ve vrcholné politice.

Průvodce Masarykovými citáty je napsán civilně a nenuceně a rozhodně není školitelským cvičením na téma Co je pro Česko TGM. V mnoha ohledech si ale čtenář uvědomí, jak nadčasové a nestranné byly myšlenky, kterými se část politické scény řídí dodnes, i když je to možná vidět stále méně.

Symbolicky tak kniha končí citátem z doby nedlouho před Masarykovou smrtí „Budu se na vás dívat, jak to vedete“. Osmdesát let po vyřčení je zrovna tato věta v současné době aktuálnější než kdy jindy.

Pavel Kosatík: 100x TGM

Vydalo: Nakladatelství Universum
Hodnocení: 70%