Dnes se rozhodne, který konceptualista letos získá Cenu Jindřicha Chalupeckého

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Katerina Velcova

Současné české výtvarné umění je živou disciplínou, v níž se neustále děje hodně pozoruhodných věcí. Dokazuje to i pětice finalistů letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, která bude udělena dnes v podvečer v Centru současného umění DOX.

Cena pojmenovaná po výtvarném a literárním teoretikovi Jindřichu Chalupeckém vznikla z podnětu Václava Havla a bude letos udělena podvaadvacáté.

Zatímco v minulých letech finále ceny pro mladé tvůrce do 35 let nabídlo střet klasické výtvarné techniky a konceptuálního umění, letos mezinárodní porota žádného tradičního malíře či sochaře do finále nevybrala. Pět finalistů – Dominik Lang, Jiří Thýn, Filip Cenek, Pavel Sterec a Mark Ther – představuje koncepty, jež vždy vyžadují divákovu spolupráci. Naštěstí se jim podařilo vyhnout se nečitelnosti, a v jejich instalacích se tak rozehrává plodná a obohacující komunikace mezi umělcem a divákem prostřednictvím výtvarného média.

Tip na vítěze

Dominik Lang

má dobře nakročeno. Uspěl letos i ve výběrovém řízení pro Bienále současného umění v Benátkách. Oprávněnou převahu dokazuje i v prostorové konstrukci Soukromé muzeum, jež je zhotovena z hlíny a každou půl hodinu se musí navlhčovat vodou, aby proces stárnutí a vysychání hlíny neuškodil konstrukci. Instalace, která se mění ze dne na den, je ukázkou toho, že žádné dílo není nesmrtelné, důležitá je myšlenka. První tip E15 na vítěze.
ilustrační fotoilustrační foto | Katerina Velcova

Mark Ther

se představuje 20minutovým filmem Das wandernde Sternlein (Putující hvězdička), jehož jádrem je příběh o ztracených dětech v lese v oblasti bývalých Sudet. Tato konfrontace sporných momentů, již si Ther původně vymyslel, se doopravdy zhruba před osmdesáti lety stala. Video je syrovou ukázkou reality, která je vyvážena bohatou barevnou obrazotvorností.

ilustrační fotoilustrační foto | Katerina Velcova

Pavel Sterec

si pro instalaci zapůjčil z Národního muzea krápník stalagmit a meteorit. Instalace Dva malé průsečíky na velké vertikále je doplněna o dvě sady pohlednic, které dokumentují dva happeningy – s vědci v Koněpruských jeskyních a speed dating v prostorách pražské hvězdárny.

ilustrační fotoilustrační foto | Katerina Velcova

Jiří Thýn

se letos představil s projektem na Staroměstské radnici. Na výstavu volně navazuje prezentací fotografického média Základní studie. Zachytil fotografii v prostoru a pohrál si s jejími nekonečnými možnostmi. Náš druhý tip na vítěze.

ilustrační fotoilustrační foto | Katerina Velcova

Filip Cenek

se věnuje videu a animaci. Prostor k prezentaci využil jako zatemněnou místnost, v níž probíhá představení za pomoci
vícekanálové diaprojekce bez zvuku. Divák hlavně sleduje pohyblivý obraz a vytváří si vlastní příběh.

ilustrační fotoilustrační foto | Katerina Velcova