Jihlava se opět stává mekkou fanoušků dokumentu

Z dokumentu Adolfa Ziky

Z dokumentu Adolfa Ziky Zdroj: Ceska televize

Premiérou filmu Země česká, domov tvůj! dnes otevře Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 16. ročník. Dokument Adolfa Ziky se pokouší zachytit pestrost jednoho všedního dne v Česku (viz obrázek).

Festival potrvá do neděle 28. října. Tehdy se v Jihlavě rozdají ceny pro nejlepší dokumenty různých sekcí a představí se snímek Aj Wej-wej: Bez omluvy, portrét čínského umělce a aktivisty, který zaujal na festivalu nezávislých filmů Sundance.

Z více než 2500 přihlášených filmů se do programu akce dostalo 177 titulů, 31 jich bude uvedeno ve světové premiéře. Včetně nejčerstvějšího počinu dvojice Vít Klusák a Filip Remunda, autorů Českého snu. Ti ještě těsně před festivalem dotáčeli snímek Svobodu pro Smetanu!, v němž přes půl roku sledují kauzu bývalého olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany.

Festival dále nabídne přehlídku severokorejských filmů, které dosud nikde nebyly uvedeny. Nová sekce Ztracené stopy se bude věnovat studentským dokumentům. „Helena Třeštíková, Olga Sommerová nebo Martin Řezníček vyberou film svých spolužáků nebo svých studentů, který jim utkvěl v paměti a který i s odstupem mnoha let považují za podstatný,“ vysvětluje náplň sekce ředitel MFDF Marek Hovorka. Novinkou je i Sekce dokumentárního divadla.

Vysočinu navštíví také čínský spisovatel a malíř Gao Xingjian, držitel Nobelovy ceny za literaturu, či politický aktivista a publicista Tariq Ali. Originální dánský autor Mads Brügger přednese svou Master Class, po projekci filmu The Ambassador. Bývalý ruský krasobruslař Andrey Gryazev představí snímek Zítra o extrémních akcích protiputinovské výtvarné skupiny Vojna, uvedený na letošním Berlinale.