Karlovarský filmový festival má mít nové sponzory

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary Zdroj: profimedia.cz

MFF Karlovy Vary
Jiří Bartoška
3
Fotogalerie

Hlavním sponzorem Mezinárodního filmového festivalu (MFF) Karlovy Vary po odchodu dlouholetého generální partnera, elektrárenské společnosti ČEZ bude EP Industries a internetový obchod Mall.cz, které jsou spojeny s podnikatelem Danielem Křetínským. Uvedl to server IHNED.cz. Obě firmy by mu měly ročně posílat zhruba 15 milionů korun. Ani jedna ze společností informaci nekomentovala. Mluvčí festivalu i EPI Uljana Donátová a Daniel Častvaj odkázali k oficiální tiskové konferenci festivalu.

ČEZ ukončil spolupráci s karlovarskou přehlídkou po 16 letech s odůvodněním, že musí šetřit. Rozhodnutí oznámila firma v polovině března. ČEZ dával v posledních letech karlovarskému festivalu téměř 20 milionů korun ročně, rozpočet akce se pohyboval kolem 135 milionů korun.

Pro letošní rok má výpadek v rozpočtu festivalu, který se koná od 29. června do 7. července, po odchodu ČEZ částečně nahradit Sokolovská uhelná. Její spolumajitel František Štěpánek minulý týden Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že firma to vnímá jako jednorázovou pomoc v letošním roce, protože festival nemá dost času dát dohromady peníze, které vypadly. Prezident festivalu Jiří Bartoška chce všechny partnery akce oznámit ve druhé půlce dubna.

E-shop Mall.cz festival už sponzoruje, nyní podle informací Hospodářských novin ale navýší plnění. Pro EP Industries je viditelný sponzoring novinkou, uvedl server.

EP Industries, jejímž spoluvlastníkem je Křetínský, patří mezi přední průmyslová uskupení v ČR. Zahrnuje zhruba desítku podniků působících mimo jiné v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře, automobilovém průmyslu a odpadovém hospodářství. Tržby skupiny v roce 2016 podle informací na jejím webu přesáhly 13 miliard korun.

Křetínský prostřednictvím společnosti Czech Media Invest rovněž drží podíly v e-commerce gigantu Mall Group, který sdružuje celou řadu e-shopů včetně Mall.cz, který je druhým největším internetovým obchodem v ČR. Mall Group působí v sedmi zemích a její obrat loni překročil 17 miliard korun.

Společnost Film servis festival Karlovy Vary, která pořádá karlovarský festival, vykázala v roce 2016 čistý zisk 22,4 milionu korun. O rok dříve měla zisk 7,1 milionu korun. Z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin dále vyplývá, že firma v roce 2016 měla tržby za 121,8 milionu korun a získala od státu, kraje a města dotace za 46,6 milionu korun. Členem představenstva této firmy je i Bartoška.

Vstupenky a festival passy v Karlových Varech: Co se vám nejvíc vyplatí a jak je zařídit. Více zde >>>