Kvůli olympiádě se prohnuly i české veřejné rozpočty, festivaly stály přes 100 milionů

Olympijské festivaly se letos konaly v Brně a Ostravě

Olympijské festivaly se letos konaly v Brně a Ostravě Zdroj: čtk

Olympijské festivaly se letos konaly v Brně a Ostravě
Olympijské festivaly se letos konaly v Brně a Ostravě
Hlavním dějištěm festivalu se stane pavilon Z, kde je zmenšené hokejové hřiště a nachází se v něm i dvě dráhy na curling.
Brněnské výstaviště bude od 9. února hostit poprvé v historii olympijský festival.
Ochoz pod střechou pavilonu Z se nachází ve výšce přibližně 38 metrů nad podlahou.
12
Fotogalerie

Olympiáda v Jižní Koreji skončila pro české sportovce úspěšně, přivážejí sedm medailí. Jejich výkony mohli fanoušci sledovat ve speciálních Olympijských parcích v Brně a Ostravy, podle pořadatelů jich tam zavítaly stovky tisíc. Náklady na organizaci akcí jsou podle vyjádření Českého olympijského výboru rovnoměrně rozloženy na zhruba 110 milionů korun, podstatným dílem se na nich podíleli sponzoři.

Olympijský výbor dodal, že do rozpočtu přispívá vlastními prostředky sumou pět milionů na jeden festival. Hostitelská města Brno a Ostrava poté dodala po deseti milionech korun, stejně jako Moravskoslezský kraj. Jihomoravský kraj naopak přispěl sumou 7,5 milionu korun. Zbytek nákladů pokryli sponzoři.

„Hostitelé projektu zároveň přispěli k organizaci dalším plněním, například bezplatnou zápůjčkou ledových ploch v Brně či posílením dopravy v Moravskoslezském kraji,“ uvedla Martina Kučerová, mediální zástupkyně Českého olympijského výboru.

V Praze se letos Olympijský park neorganizoval, magistrát alespoň připravil na pondělní odpoledne přivítání sportovců z české olympijské výpravy v Pchjončchangu. "Celkové náklady včetně techniky a velkoplošné obrazovky dosáhnou 885 tisíc korun," uvedl pro E15 magistrátní tiskový mluvčí Vít Hofman.

Akce pro sportovní fanoušky které v průběhu her organizuje Český olympijský výbor, mají již sedmiletou tradici. První akcí byl Český dům v Londýně při příležitosti her v britské metropoli v roce 2012. U dalších her se zrodil projekt Olympijský park.

„Zaujali jsme tím Mezinárodní olympijský výbor. Když funguje v Česku, není důvod, aby nefungoval i jinde v Evropě,“ uvedla Kučerová Koncept Olympijských parků se podle ní má rozšířit v dalších evropských zemích během olympijských her v Tokiu 2020.

Vše o zimní olympiádě si přečtěte a prohlédněte zde