Kovbojové Ford a Craig vetřelce porazí, diváky ale ne

Setkání dvou filmových
veličin Harrisona Forda
(vlevo) a Daniela Craiga
nedopadlo nejlépe

Setkání dvou filmových veličin Harrisona Forda (vlevo) a Daniela Craiga nedopadlo nejlépe Zdroj: bontonfilm

Papírově měl být snímek Kovbojové a vetřelci jednou z největších pecek letošní letní sezony. Jedná se o netradiční a potenciálně velmi zábavné spojení dvou oblíbených žánrů – westernu a sci-fi. Za kameru se postavil režisér Jon Favreau, autor dvou veleúspěšnýchkomiksových adaptací Iron Man 1 a 2, z nichž ta první byla vskutku podařená.

A hlavně se zde setkávají dvě velké herecké osobnosti, jejichž účast jakýkoli film automaticky pozdvihuje o jednu třídu – Harrison Ford a Daniel Craig. Naneštěstí především kvůli tápajícímu režisérovi se z Kovbojů a vetřelců stal dokonalý příklad zcela promarněné příležitosti.

Scénář respektuje ducha obou žánrů a nabízí jednoduchou a přímočarou zápletku. Neznámý kovboj (Daniel Craig) se probouzí uprostřed pustiny a na ruce má neznámý železný kroužek. A nic si nepamatuje. Dostává se do města ovládaného místním farmářem (Harrison Ford) a vše směřuje k jejich střetu, když tu náhle jako deus ex machina přiletí UFO a začne unášet obyvatele městečka. Včetně nezdárného farmářova syna. Dva původní nepřátelé musejí spojit síly a pokusit se zachránit svět.

Naneštěstí realizace nekomplikované zápletky je v podání Jona Favreaua těžkopádná a klopotivá. Možná to bylo v kontextu upoceného a špinavého Divokého západu uměleckým záměrem, ale spíš nikoli. Favreau chtěl natočit zábavnou pecku, ale selhal. Scény plynou bez jakéhokoli nápadu či jiskry, což je při takto nastaveném konceptu smutně pozoruhodné. Taktéž akce je odfláknutá a Favreau snad nepředvede nic, co by se byť blížilo nějakému nápadu. A co je nejhorší, selhává i základní stavební kámen snímku – vztah Forda a Craiga. Třeskuté dialogy známé z jejich nejslavnějších rolí (Indiana Jones pro Forda a James Bond pro Craiga) aby divák pohledal.

Steven Spielberg jako jeden z producentů si měl lépe pohlídat, jak se velkolepý rozpočet přesahující 160 milionů dolarů prohospodaří. Jinak se nemůže divit, že Kovbojové a vetřelci jsou prozatím největším letošním propadákem.

Kovbojové a vetřelci

(western/sci-fi, USA, 118 minut)
Režie: Jon Favreau
Hrají: Harrison Ford, Daniel Craig, Paul Dano
Premiéra: 25. srpna
Hodnocení: 40 %