Matematická kniha láká na krásné záhady čísel

Matematická kniha

Matematická kniha Zdroj: Repro E15

Publikací snažících se popularizovat matematiku vychází každoročně desítky, možná i stovka. Přesto Matematickou knihu sestavenou Cliffordem A. Pickoverem lze označit za svého druhu unikát. A to především díky velkorysé formě, kterou jí vtiskla nakladatelství Argo a Dokořán.

Obsahově kniha nepřekvapí – nabízí 250 mezníků ve výzkumu matematiky od mravenčího krokoměru po hypotézu matematického vesmíru. Spousta zastávek je očekávatelných i laiky (Pythagorova věta, integrální výpočet, fraktály), většina ale tvoří dokonalou nadstavbu středoškolské matematiky, u níž většina z nás nejspíš skončila. A jak dokládá Matematická kniha, bylo by škoda, kdyby pátrání po tajemství čísel skončilo tak brzy.

Na stránkách defilují problémy logiky, které se nám dnes mohou zdát až triviální, či naopak nesmyslné. Ale v minulosti právě tyto otázky hnaly vědeckou společnost a posouvaly člověka stále blíže k dnešních počítačům, vesmírnému výzkumu i kvantové mechanice. A samozřejmě stále tajemné teorii strun, jež snad konečně propojí několik doposud nesmiřitelných odvětví vědy.

Vše je podáno přístupnou formou. Kvůli tomu jsou samozřejmě problémy vždy představeny a „naťuknuty“. Pickover si ale nedává za cíl čtenáři nabídnout jednoduchou učebnici celé matematiky. Spíše sympatickou a atraktivní formou předestřít matematický nátěr, za nímž se ta skutečná matematika skrývá. Pro mladší čtenáře to je ideální forma i díky pěkným ilustracím, často od výtvarníka Paula Nylandera, jehož počítačové grafiky mnohé matematické problémy provázejí. A kdyby jen jediný z mladších čtenářů nakonec skončil jako skutečný matematik, Matematická kniha by splnila svůj účel.

Clifford A. Pickover: Matematická kniha Nakladatelství: Argo/Dokořán, 2012 Překlad: Petr Holčák Hodnocení: 80 %