Návrat do světa skrytého za hradbou slov

Z Kolekce Jana Švankmajera

Z Kolekce Jana Švankmajera Zdroj: Bontonfilm

Jeden z mála mezinárodně uznávaných českých filmařů. Jan Švankmajer si tento status vydobyl pozoruhodnými filmy stojícími na pomezí animace, podobenství o světě a výprav do lidského podvědomí. Je proto s podivem, že reprezentativní kolekce všech jeho šesti celovečerních filmů vychází až nyní. Hned tři z jeho snímků navíc vycházejí na DVD vůbec poprvé.

Platí to pro proslulý celovečerní debut Něco z Alenky, pochmurnou vizi Lekce Faust a fetišistický snímek Spiklenci slasti. Zbylou trojicí jsou pak snímky natočené po roce 2000 – Otesánek, Šílení a loňský film Přežít svůj život.

Je fascinující pozorovat vývoj Švankmajerova animačního stylu stejně jako jeho přístup k formátu celovečerního filmu jako takovému. První se vyvíjí od téměř tradiční animace (tedy v přesném překladu „oduševňování“) neživých předmětů, které se Švankmajer věnoval v krátkých filmech, až po animaci živých lidí. Právě ta dosáhla jasného vrcholu v prozatím posledním autorově snímku, v němž již tradiční herectví takřka nemá žádný prostor. Snad ještě progresivnější je ale Švankmajerova práce s vyprávěním. Variace surrealistické pohádky o Alence v říši divů se při vší stylizovanosti a časoprostorové vychýlenosti paradoxně nejvíce přibližuje tradičnímu filmu.

Naopak Lekce Faust či Spiklenci slasti jsou již natolik sofistikovanými příběhovými experimenty, kterých se v české kinematografii po roce 1990 mnoho neurodilo. V prvním se faustovský mýtus promítá do osudu obyčejného muže z ulice, naopak druhý poukazuje na nekonečnost variací lidského sexuálního pudu. Snímek zcela prost jakýchkoli slov pak jasně vystihuje Švankmajerovo dílo – filmař zachycuje svět, který se schovává za slovy. Snad až od Otesánka se Švankmajer dostává k využívání slov pro jejich sdělnou funkci a začíná používat také dialogy, což vrcholí v psychoanalytickém snímku Přežít svůj život. Ale i zde jde Švankmajer za slova.

Sympatická je snaha tvůrců kolekce vytvořit dílo, jež lze vyvézt za české hranice. Proto jsou všechny snímky doplněny anglickými (a v některých případech i jinými) titulky. Přesto lze dílu adresovat dvě zásadní výtky. První je absence blu-rayové verze, protože Švankmajerovo formálně i obsahově barvité dílo by si obrazovou dokonalost zasloužilo. Ještě více ale kolekci chybí celovečerní dokument věnovaný osobnosti autora. U všech podobných kolekcí je právě dokument shrnující dílo i osud tvůrce povinností, v případě Švankmajera by navíc skutečně měl podobný snímek smysl. Snad se jej ještě dočkáme.

***

Kolekce Jana Švankmajera Obsahuje filmy: Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti, Otesánek, Šílení, Přežít svůj život Režie: Jan Švankmajer Na DVD od října 2012 Hodnocení edice: 70 %

O autorovi| Stanislav Šulc, l Praha