OBRAZEM: V Praze začíná festival Landscape, představuje umění v krajině města

Bufalino Benedetto - La piste d’athlétisme sur les voitures

Bufalino Benedetto - La piste d’athlétisme sur les voitures Zdroj: Landscape festival

Aleš Hnízdil - Reflexe
Studenti ateliéru Seho - Poláček, Fakulta architektury ČVUT - Vody si vážíme
Instalace Katedry zahradní a krajinné architektury ČZU
Daria Sayapina - Ventilátory. Žižkov potřebuje čerstvý vzduch
David Černý - Miminko na útěku
25
Fotogalerie

Čtyři desítky výtvarných děl a instalací od českých i zahraničních umělců předvádí osmý ročník krajinářského Landscape festivalu. Na pražském Žižkově se od 20. června budou konat také přednášky, diskuze, workshopy a výstavy. K hlavním tématům letos patří adaptace na klimatickou změnu a voda ve městě.

Hned o prvním víkendu konání ožije tancem i zpěvem většina instalací a intervencí díky představením v rámci akce Plíce Žižkova. Přes 60 performerů provede návštěvníky a milovníky netradičních zážitků v obou dnech odlišnými trasami po většině míst festivalu.

Zahraniční účast se podařilo zajistit na dálku a návštěvníci se mohou těšit na díla amsterodamských NL Architects, francouzského umělce Bufalina Benedetta anebo Hannese Gröblachera a Rolanda Wücka z vídeňské BOKU.

Trasa festivalu tvoří pomyslný okruh a provede návštěvníky zelenou infrastrukturou Žižkova. Kromě tří významných parků, vrchu Vítkov, Vrchu svatého Kříže a Židovských pecí, je zavede na cyklostezku vedoucí pod Vítkovem, do lesa Krejcárek, do budoucího Parku Přemysla Pittera anebo na historická náměstí Dolního Žižkova. Projekt organizuje Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s Městskou částí Praha 3.

Zvláštní pozornost věnuje festival zanedbanému území mezi Krenovkou, divadlem PONEC, Husitskou ulicí, Florencí a ulicí Pernerovou. Lokalitu se pokusí pod vedením předních urbanistů ve spolupráci s Fakultou architektury ČVUT řešit studenti na podzimním workshopu.