Odstartoval Karlovarský filmový festival, připomíná vznik Československa

Jiří Bartoška s manželkou Andreou

Jiří Bartoška s manželkou Andreou Zdroj: David Kundrát, Martin Hykl

Tereza Voříšková
Režisér Richard Linklater
Režisér Richard Linklater
Zahájení filmového festivalu ve Varech.
Tim Robbins
27
Fotogalerie

V Karlových Varech dnes začal 53. ročník mezinárodního filmového festivalu. Zahajovací ceremoniál připomíná letošní sté výročí vzniku Československa, bratři Cabanové se pro jeho choreografii inspirovali estetikou trikolóry, girland, sokolských sletů a cvičení. Kreace tanečníků sklidily bouřlivé ovace publika.

Úvodním filmem bude slavný snímek Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky, jeden z klíčových titulů československé nové vlny. Jejím uvedením pořadatelé vzdávají hold nedávno zesnulému režisérovi proslavenému ve světě.

Při ceremoniálu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, který je jednou z hlavních hvězd letošního festivalu. V úvodním večeru také poprvé zazněla znělka letošního festivalu, v níž hraje loňský držitel ceny prezidenta festivalu, oscarový herec Casey Affleck. Tradičně ji natočil dlouholetý autor karlovarských znělek režisér Ivan Zachariáš.

Po slavnostní projekci festival bude pokračovat v tradici zahajovacích koncertů s ohňostrojem pro širokou veřejnost. Také letošní koncert je poctou Miloši Formanovi. V podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Carla Davise zazní hudba z filmů Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy a dalších.

Vznik Československa: 14 dnů, jež předcházely 28. říjnu 1918 >>>

Hudbu z filmu Miloše Formana Amadeus bude jako exkluzivní host dirigovat Libor Pešek. Program doplní hudba z filmů jeho současníků a přátel. A Formana spolu s jeho dvorním kameramanem Miroslavem Ondříčkem připomínají ode dneška ve Varech také skleněné plastiky nesoucí otisky jejich dlaní.