Osudy Lovců mafie zaujmou víc v knize než ve filmu

Lovci mafie

Lovci mafie Zdroj: warner bros.

Když můžou upozornit na svou předlohu, má i vznik nepovedených filmů smysl. Novinka Gangster Squad - Lovci mafie září svých hereckých hvězd alespoň pomohla vrhnout světlo na dílo Paula Liebermana, kterým se inspirovala. Kniha k premiéře filmu vychází i u nás, s filmovým plakátem na obálce a pod názvem Lovci mafie.

V přehledné grafické úpravě, s asi dvacetistránkovou fotografickou přílohou, která mohla být technicky kvalitnější, a v dobrém překladu Ivana Němečka, který narušují drobné nepřesné či nedůsledné překlady názvů filmů či písní.
Lieberman, dlouholetý novinář z Los Angeles Times, na svém díle pracoval víc než dekádu. Jde to poznat.

Čtyřsetstránková kniha je nabitá informacemi, historkami, případy. A také jmény, v nichž se lehko čtenář ztrácí. Určitou přeplněnost je ovšem nutné brát jako daň za tak obsáhlý portrét boje zákona a podsvětí v Los Angeles ve čtyřicátých a padesátých letech, pohled na nadvládu mafie z většiny ovládané Mickey Cohenem, její propojení s místní policií a mravenčí a často marnou práci protigangsterské jednotky, která právě Cohena chtěla dostat. Obraz prostředí vychází z tohoto vzrušujícího čtení plastický, uvěřitelný a detailní, tedy opačný než z filmové nezávazné střílečky, která podle knihy vznikla.

Vzrušující je čtení nejen díky množství zločinu, citovaných průpovídek a řadě drsných chlapů a barvitých charakterů na jeho stránkách. Studie krimi scény Los Angeles mohla vypadat jako soupis suchých faktů nastřádaných z dlouhých spisů a dlouhých rozhovorů s pamětníky, které autor stihl vyzpovídat, ještě než si vzpomínky vzali do hrobu.

Lieberman v sobě ovšem nezapře žurnalistu. Píše čtivě, výstižně a zábavně, používá přímé řeči i kus nadsázky. Skoro jako by promlouval hlasem hrdiny nějakého filmu noir, žánru tak populárního v oné době, cynického detektiva, který pořád nevzdává marný boj se zkorumpovanou přesilou. Jako ve filmu, kde je hrají Josh Brolin a Sean Penn, i tady patří mezi hlavní hrdiny seržant Jack O’Mara a gangster Mickey Cohen.

Velký prostor se věnuje charakteru a rodinné historii Jacka Whalena, ranaře, jehož smrt autor od začátku připravuje jako rozhodující okamžik osudů všech, ač závěrečné kapitoly takové naděje úplně nenaplní. Celá kniha totiž dokazuje, že skutečnost, zvlášť ta co se týká policejní práce a zastřeného fungování organizovaného zločinu, je o mnoho složitější než jakýkoli film. I proto kniha, která se reality drží, může být mnohem zajímavější.

Gangster Squad - Lovci mafie: recenze filmu

Země bez zákona: recenze filmu

Benjamin „Bugsy“ Siegel: Gangster, který stvořil Las Vegas