Počátky Sepultury vycházejí na vinylu

Sepultura

Sepultura Zdroj: profimedia.cz

Sepultura
2
Fotogalerie

Brazilská legenda patří k nejvýznamnějším metalovým kapelám všech dob. Desky Roots se prodaly dva miliony kopií.

 

Prvních sedm nahrávek Sepultury se znovu dostává na trh. Šest dlouhohrajících desek a úvodní demo Bestial Devastation vychází v kolekci The Roadrunner Albums: 1985-1996, a to vedle formátu CD i na vinylových deskách. Kolekce nabízí alba, na kterých se jako jeden z hlavních autorů podílel zpěvák Max Cavalera. Po desce Roots (1996) kapelu ve zlém opustil.

První nahrávky brazilské Sepultury patří k tomu nejzajímavějšímu, co na mladé metalové scéně vzniklo.

Počátky kapely v polovině osmdesátých let byly srovnatelné s rodící se americkou scénou. Vrcholná alba přišla v devadesátých letech, kdy již Sepultura patřila ke globálně úspěšným kapelám. Na albu Chaos A. D. z roku 1993 přišla Sepultura s obměněným zvukem a povedlo se jí dostat i do mainstreamových vod. Ještě větší dopad mělo následující album Roots.

Sepultura na něm prolnula metalový zvuk s tradičním brazilským folklorem, zároveň se na Roots podílelo hned několik hudebníků z rodící se nu-metalové scény (třeba část skupiny Korn). Sepultura využila popularity formátu videoklipů a skladby jako Roots Bloody Roots či Ratamahatta se dostaly do globálních hitparád. Alba Roots se prodaly dva miliony kopií.