Pražské Divadlo Komedie povede od nové sezony sdružení Divadlo Company

Divadlo Komedie

Divadlo Komedie

Výběrová komise magistrátu rozhodla o novém provozovateli pražského Divadla Komedie. Stala se jím společnost Divadlo Company.cz, která bude divadlo provozovat od 1. srpna 2012 do 31. prosince roku 2016. Informovala o tom agentura Madiafax.

Spoluzakladatelka a režisérka Divadla Company.cz Eva Bergerová tvrdí, že prkna Divadla Komedie ovládne nejen česká tvorba, ale také slovenská a polská. „Polské divadlo je velký fenomén evropského významu. Je tam spousta špičkových dramatiků a režisérů a myslím si, že stojí za to ukázat českému divákovi, jak se v Polsku divadlo dělá,“ řekla Bergerová. Současný soubor Divadla Komedie skončí, Bergerová ale předpokládá, že některé z tvůrců či umělců sdružení osloví.

Dosavadní nájemce - Pražské komorní divadlo (PKD) - již na jaře oznámil, že v červenci skončí. Důvodem byly podle dosavadního šéfa divadla Dušana Davida Pařízka nízké dotace z magistrátu, které nestačí na provoz.

PKD provozovalo Divadlo Komedie od roku 2002. Během svého působení získala scéna řadu prestižních ocenění. Inscenace Světanápravce byla odměněna cenou festivalu německého jazyka MAX, Proces byl vyhlášený inscenací roku v anketě Divadelních novin. Hra Černé panny získala cenu Marka Ravenhilla, ocenění se získá za nejlepší počin v oblasti inscenování současné dramatiky v českých divadlech.

Hlavní město je nájemcem prostor Divadla Komedie od roku 2002, s ministerstvem financí uzavřelo smlouvu do roku 2030.