Pražský výběr se po úspěšném podzimním turné schází k dalším koncertům

Michael Kocáb

Michael Kocáb Zdroj: ctk

Kdysi nejpopulárnější česká rocková skupina Pražský výběr se po úspěšném podzimním návratu na scénu v původní sestavě opět představí fanouškům na třech koncertech. Krátkou sérii v úterý zahájí v Plzni, v neděli vystoupí v Bratislavě a o dva dny později ji uzavře v pražské Tipsport Areně. Tím ovšem bude příděl jejích koncertů pro letošní rok podle muzikantů vyčerpán.

“Rozhodli jsme se, že se budeme věnovat dalším hudebním aktivitám, abychom nemuseli definitivně zpřetrhat vazby se vším, co jsme dělali v době, kdy Výběr nehrál. Kdo nás chce vidět, ať si tedy pospíší,” řekl deníku E15 frontman kapely Michael Kocáb.

Kromě Kocába a kytaristy Michala Pavlíčka kapela vystoupí v sestavě s baskytaristou Vilémem Čokem a bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem. Hosty jarní části turné Pražského výběru budou kromě někdejšího baskytaristy kapely, skladatele Ondřeje Soukupa, také někdejší dvorní textař skupiny František Ringo Čech, “blbá blondýna” Iva Pazderková a kytarista Miloš “Dodo” Doležal. Muzikanti pozvali také extravagantní zpěvačku Janu Kratochvílovou.

Původně jazzrockový Pražský výběr Kocáb založil v polovině 70. let minulého století, dobu největší slávy však soubor zažil v následující dekádě. Na popularitě mu přitom přesně před 30 lety paradoxně přidal zákaz, který tehdy z rozhodnutí komunistické moci postihl řadu kapel řazených do “nové vlny”.

První rockové album kapely nazvané Straka v hrsti sice proto již nemohlo vyjít, jeho písničky však mezi sebou ještě lépe stačili v podomácku zkopírovaných nahrávkách rozšířit dychtiví příznivci Pražského výběru. Desku, která se proto právem pyšní nálepkou “kultovní”, nyní v reedici vydal Supraphon, stejně jako dvě následující alba kapely – Výběr a Běr.