Rekordní prodej: obraz Šero v pralese od Toyen se prodal za 30 milionů korun

Šero v pralese

Šero v pralese Zdroj: čtk

Toyen
Obrazy Toyen
Obraz malířky Toyen
Obraz od Toyen
5
Fotogalerie

braz české malířky Toyen Šero v pralese se dnes vydražil za 30 milionů korun bez aukční přirážky, což je autorčin tuzemský rekord a současně čtvrtý nejdráže prodaný obraz na aukcích v ČR. Galerie Kodl dnes prodala 200 uměleckých děl za celkovou částku 250 milionů korun, čímž se její dnešní aukce stala historicky nejúspěšnější v České republice. Dosavadní rekord držela stejná aukční síň z loňského roku, kdy zaznamenala tržbu přes 142 milionů korun.

Velkoformátové plátno Šero v pralese z roku 1929 od malířky Toyen z jejího sběratelsky vysoce ceněného artificiálního období mělo vyvolávací cenu 14 milionů korun, jeho cena se tak nakonec více než zdvojnásobila.

Tuzemský aukční rekord Toyen držel zatím obraz s názvem Spící, který se v roce 2009 prodal za 23,2 milionu korun včetně aukční přirážky, cena na sále tehdy činila 20 milionů korun.

Díla Toyen, která je označována za první dámu české meziválečné avantgardy, zahrnují "naivistické" obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Její surrealistické obrazy dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem.

Dnes prodaný obraz Šero v Pralese nemá žádný záchytný bod či pevný střed, vše je v neustálém neuspořádaném procesu dění. Pozorovatel je tak nucen ponořit se do sebe sama a tam hledat odpovědi na své nejniternější otázky ukryté v podvědomí, stojí v popisku katalogu aukční síně.

Podobného zájmu jako Toyen se dnes podle Kaslové dostalo také dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 milionů vyšplhalo až na 26,2 milionu korun bez aukční přirážky.

Desetimilionovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 10,6 milionu korun), Koupání od Františka Kupky (13,6 milionu korun) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (11,2 milionu korun). Další obraz Emila Filly Ležící žena dosáhl částky 9,8 milionu korun. Všechny částky jsou bez aukční přirážky.